Og resten står skrevet i genene

Det finnes to typer mennesker. Det finnes de som blir formet av samfunn, miljø og økonomiske rammebetingelser. Og så finnes det svarte menn som løper fort, hopper langt og slår hardt fordi de er født sånn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ta en hvilken som helst tilfeldig sammensatt forsamling, for eksempel en håndsopprekning på bussen, og spør om de tror at afrikanske idrettsutøvere har et genetisk fortrinn framfor hvite utøvere. Jeg tipper rundt 80 prosent vil svare ja – inkludert de svarte som blir bedt om å svare. «Det er bare å se på resultatlistene, det», sier flertallet og viser til alminnelig fornuft når man forsøker å bestride biologien. Som Aftenposten fastslår over to helsider sist tirsdag: «Farten ligger i genene». Anledningen er at Jaysuma Saidy Ndure omsider har slettet Geir Moens elleve år gamle norgesrekord på 100 meter og, som journalist Mari Waagaard Thomassen skriver: «ikke overraskende har vår nye norske sprintmester gener fra langt utenfor landegrensene». Overraskelsen ligger altså ikke i at verken Moss eller friidrettsforbundet har produsert flere talenter i kjølvannet av Geir Moens suksess. Tvert imot, egentlig. For, som vi får vite i artikkelen, «når man ser på listen over verdens raskeste menn, er det vanskelig å la være å registrere at ikke en eneste hvit person har løpt seg inn på denne».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer