Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Og så ble Tor en tanke grønnere

DUBLIN/KILKENNY (Dagbladet): Hva er bedre på en fridag for en norsk GP-finalist enn å dra ut på Irlandet. I går lempet Tor Endresen & følge seg inn i en grønn bil og forlot Dublin for å nyte Eires frodighet. Det ble en perfekt hviledag for The Frisco Kid; se på den naturen, de hedene der borte, utrolig, jeg tror hjertet mitt hopper ut. Dette er som å bli nyforelsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sier Tor fra Griegs hjemby. Og da har vi så vidt kommet ut av byen som frisør, kompis og melodisnekker Arne Myskevoll så riktig har døpt Publin, stedet hvor Doktor Guinness har legekontor på hvert hjørne.

Tony kjører bilen med retning Kilkenny Castle og han blir straks i godt lune. I baksetet, med Coca-Cola, peanøtter og potetgull, sitter speidertroppen fra Norge i plystrehumør. Ikke den om bussjåføren, men den trad-irske og melankolske «Billy Boy».

- Nydelig, lovely, sier Tony og forklarer at akkurat der hvor bilen nå kjører - på feil side av veien - vokser kornet, hveten som er selve gullet i tidligere nevnte pintbrygg.

- Jeg håper vi kommer fram til Kilkenny så vi rekker folkemusikken, det vil jeg ha med meg. Sist gang var vi ute på båttur og der var det sangere, dansere og musikere fra hele Irland, storslagent, sier Tor på sin måte og dialekt, mens den grønne øya humant angriper sansene. Ja, det oppstår faktisk en aldri så liten Secret Garden. Løvland var ikke med, men han traff Tor seinere på kvelden. Så veit dere det.

Eksil-Trond

Humøret er på topp som det heter på GP-språket, mens hedene får besøk av skyer med tunge ringer under øynene og det står kilovis med fårikål ute på jordene - ulldyra som for anledningen døpes om til «Sau Francisco». Endresen gjør en Einar Rose-parodi om han Severin. Suverent.

Trond Myhre, manager, har hørt mye rart under sitt humoreksil i Tromsø, nå sitter han og humrer med Tor på tur. Men dette er ingen Tortur, derimot faktisk veldig hyggelig med tanke på at tre av dem i bilen kommer fra Vestlandet og at dagen derpå-menyen er imperialistisk leskedrikk og fetende potetgull.

Svarte Orm

- Se på han mannen der, han står midt i veikrysset og holder seg godt fast i skiltet, sier Tor og ler, og så begynner historiene å renne ut. De om de lange reisene i Norge i bil, fra Molde til Bergen, fra Bergen til Oslo, på kryss og tvers og om hvor viktig god humor er; Svarte Orm og Monty Python.

Ti mil fra bookmakernes Dublin og der ligger Kilkenny Castle, folksomt. Resten av den norske GP-familien og andre EU-sangere har reist i forveien med tog.

- Søren, folkemusikeren har nettopp sluttet, de kommer ikke tilbake før i morgen. Det var dumt, men jeg skal ha det med meg en gang til, sier Tor som likevel får et lite stykke Irland å smake på. Ikke Baileys, men to unge jenter i tradisjonelle dansekostymer kommer forbi og Turist-Endresen trekker raskere enn russiske Alla Pugatsjova kan si Jeltsin.

Kanskje en Spielberg

- Dette er som å ha lørdagskveld hver dag. Frisør Myskevoll er på retur via et spesialinnleid tog. NSB kan grave seg ned og bli boende i en tunnel etter denne turen i duvende lenestoler og små, yppige smaksprøver.

Endresen klarer ikke å sitte stille, han spretter fra høyre til venstre vindu og rister på hodet; se for et lys, nesten som en drøm eller et landskap laget av Steven Spielberg, sier han og det er mye riktig i det han sier; landskapet er utrolig på begge sider av skinnene.

Bobby James går kanskje forbi, inne i nabovogna er Nederlands favoritter Old Spice Girls i gang med å vise fram bare mager og rar sang for TV. NRKs Jostein Pedersen og Kristian Lindemann hygger seg og alle sammen er som vanlig enige om at det jammen var en fin tur. Igjen, for oss post-vikinger. Vi som ikke er kommet til Irland for å legge igjen ursæden denne gangen, men for å antaste det hyggelige vertskapet med GP-smitte.