...og så gikk Bill på kafé

Theatercaféen var tett besatt med lokale norske kjendiser, da Bill Clinton ankom litt etter klokka 20.30 i går. Gjestene vendte straks blikket mot eks-presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undrende summing gikk gjennom lokalet etter hvert som ekspresidenten ungdommelig og ledig steg inn i storstua til norske kultur- og finanskjendiser.

Humanitær diplomat

Mannen hadde kommet til landet som ønsker å smykke seg med å bli omtalt som en humanitær supermakt. Han er selv i ferd med å bli en humanitær diplomat i særklasse. Med verdens i særklasse vanskeligste utfordring, hiv og aids, på programmet.

Nå skred mannen, som langt fra har glemt hvordan det var å være president, smilende inn i restauranten, der generasjoner av norske forfattere og kunstnere kikket skrått ned på ham fra veggene der det er en ære å henge. Clinton kunne nikke mot blant andre Wenche Foss, som hang blidt imot ekspresidenten da han skred inn.

Røkke-snøft

Kjell Inge Røkke satt ved et nabobord.

- Ingen kommentar, snøftet han røkkesk på spørsmålet om han skulle møte ekspresidenten som satt ved siden av.

Toralv Maurstad var til stede, og snublet praktisk talt i ekspresidenten, som - skulle det vise seg - var på vei til rommet for å skifte skjorte. Den grå genseren under den mørke jakka må ha blitt for varm. Forresten kastet Clinton jakka klokka 21.10, for å være nøyaktig.

Vanlig kveld på kafeen

Det var en nesten vanlig kveld på Theatercaféen, selv om TV2-sjefen Kåre Valebrokk bare var til stede som et portrett på veggen. Her var altså Røkke og Maurstad, foruten Øystein Stray Spetalen og den unge advokat Trygve Staff, samt en av nestorene i norsk juss, folkerettseksperten Carl August Fleischer.

Gestikulerende og opplagt holdt Clinton hoff for sine gjester mens maleren Ludvig Eikaas hadde forundret overblikk fra veggen ved siden av.

Det var Clintons medarbeidere og noen utvalgte norske gjester som satt ved presidentens bord. De startet med rakørret, og Clinton var svært interessert i å få vite hvordan den ble tilberedt. Hovedretten var reinsdyr, og måltidet ble avsluttet med epleterte.

Clinton tok ikke kontakt med noen av Theatercaféens gjester, men tok seg tid til å signere bilder for fans som hadde ventet utenfor i ni timer.

Og om han undret seg over hvem alle ansiktene som holdt ham under oppsikt, var? Det fikk vi heller ikke svar på.

KOM TIL DEKKET BORD: Mange fulgte spent med da Bill Clinton trådte inn på Theatercafeen.