Og så var det Røde Kors

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hørt det før? Påvist dårlig arbeidsmiljø og mobbing i ideelle organisasjoner eller interesseorganisasjoner? Fredag var det Røde Kors som preget nyhetsbildet. I en intern spørreundersøkelse gjennomført blant organisasjonens ansatte, svarer hver fjerde at de har opplevd at kolleger er mobbet eller trakassert. Og det i en organisasjon som har nulltoleranse mot mobbing og som selv har drevet aktiv kampanje mot det samme som en del av sin virksomhet. Generalsekretær Trygve Nordby sier til Aftenposten at resultatene av spørreundersøkelsen er overraskende og alvorlig.

Men Røde Kors er ikke alene om å ha problemer. I Kirkens Nødhjelp sa en avdelingsleder fra seg jobben etter medieeksponerte påstander om kritikkverdig lederstil. Vi har Valla-saken friskt i minne, hvor selveste lederen måtte gå etter påstander om mobbing av en ansatt. Redningsselskapet har de siste åra skapt store overskrifter ikke minst på grunn av sterke konflikter mellom organisasjonens ledere og styremedlemmer. Vi husker feidene i Naturvernforbundet og bråket i Norges Blindeforbund for noen år siden.

En slik oppsummering tvinger tanken til relevante spørsmål: Er arbeidsforholdene verre i ideelle organisasjoner enn de er i andre virksomheter? Bør forholdene være bedre der enn andre steder, siden de forvalter gode formål og interesser? Og hva er i så fall årsaken til at vi har hatt så mange eksempler på uakseptable arbeidsforhold og kulturer i organisasjonene? Mange forsøk på forklaringer ble lansert under Valla-saken. En av dem var at organisasjoners ledere er så opptatt av organisasjonens mål, at man glemmer å ivareta det interne arbeidsmiljøet. Felles for organisasjonene er at de også er gode springbrett for karrierer innenfor de ulike sektorer, slik at albuene blir ekstra spisse. Vi vet ikke, men det ligger interessante forskningsoppgaver foran den som vil.