Og slik ser det ut i Oslos gater nå

Bare tre bøter av 1 022 mulige etter krisemøter om overfylte flaskecontainere.

D-DAG FOR OPPRYDDING: De siste ukene har søppel hopet seg opp i Oslos gater. Nå har Norsk Gjenvinning satt alle kluter til. Video: Siv Johanne Seglem, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo har 1 022 søppelcontainere til glass og metall på offentlige steder.

De siste par ukene inkludert sist helg har det sett ut som hovedstaden har tusen små søppelfyllinger langs gater og fortau.

Flaskeposer og løst søppel har hopet seg opp som pyramider rundt de grønne containerne.

Den store avfallsentreprenøren Norsk Gjenvinning har ikke greid å tømme containerne slik de er betalt for av Renovasjonsetaten i Oslo kommune.

Med en fersk og større søppelskandale i bakhodet, har oppdragsgiver Oslo kommune hatt flere alvorsmøter med Norsk Gjenvinning - seinest fredag med klar beskjed om dagbøter på 3 000 kroner pr. container hvis ikke alt var fjernet i dag.

Og det har hjulpet. Nå er det ikke lenger tusen søppelfyllinger i Oslo-gatene.

OPPVASK: Til venstre returpunktet for glass og metall på Grønland torsdag - og til høyre nøyaktig samme punkt mandag formiddag. Foto: Jan Thomas Holmlund og Siv Johanne Seglem, Dagbladet.
OPPVASK: Til venstre returpunktet for glass og metall på Grønland torsdag - og til høyre nøyaktig samme punkt mandag formiddag. Foto: Jan Thomas Holmlund og Siv Johanne Seglem, Dagbladet. Vis mer

- Veldig, veldig flinke

- Norsk Gjenvinning har gjort en kjempeinnsats. Deres folk har vært veldig, veldig flinke, skryter kommunikasjonsdirektør Kjersti Kristoffersen i Renovasjonsetaten.

Norsk Gjenvinning har blant annet hatt problemer med biler og utstyr siden de overtok jobben selv 1. juni fra en underleverandør.

Selskapet har hatt store ekstramannskap i sving for å rydde opp - bokstavelig talt. Og Renovasjonsetaten har hatt «spionpatruljer» ute siden før sola sto - basert på klager fra publikum og tømmepunkter som har hatt et dårlig rykte fra før.

Fristen for tomme glasscontainere og null søppel på bakken var klokka 12 mandag, og bøtekassa til Renovasjonsetaten ble ikke mange kronene rikere.

Tre bøter

Tre bøter ble det - 9 000 kroner totalt.

- Og det er jo i særklasse det beste at systemet fungerer igjen, sier kommunikasjonsdirektøren.

Norsk Gjenvinning hadde ikke respondert på bøtleggingen da Dagbladet var i kontakt med Renovasjonsetaten.

Renovasjonsetaten har også ansvaret for 114 000 tømminger i uka av tradisjonelle søppeldunker på privat- og forretningsadresser.

I parkene

Men søppelkasser i parker og langs kommunale veier og gater er det Bymiljøetaten som har ansvaret for.

Vi har hørt i endeløse repriser om søppel som flyter over, særlig i helgene. Hvordan står det til på den sektoren ?

- Jo takk, vi har klare avtaler med flere selskaper. Av naturlige værårsaker har det ikke vært noen problemer i parkene hittil i år, sier pressekontakt Monica Trulsen i Bymiljøetaten til Dagbladet.

Uansett dag

Og avtalen med renovasjonsfirmaene er klar: Kassene skal tømmes sånn at de kan brukes - ikke renne over med avfall på bakken.

- Det betyr at våre kontraktspartnere selv har ansvar for å følge med og tømme før det renner over, enten det er en tirsdag eller en søndag, sier Trulsen.

Og hun minner om at Oslo kommune har det ganske så nyutviklede systemet Bymelding, der du kan melde fra om svikt i kommunale tjenester, blant annet søppel som flyter over.

Her er bruksanvisningen for laste ned appen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer