Og snart er kaffen klar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare i stortingskantina de rødgrønne har funnet tonen. En rekke veteraner fra arbeiderbevegelsen, Senterpartiet og SV har i lengre tid møttes på kafé i Oslo. Oppildnet av utsiktene til en flertallsregjering og provosert av Erna Solbergs stempling av alliansen som «kaoskameratene», har de laget sitt eget manifest. Et størst mulig felles multiplum, som det het da resultatet av kafésonderingene ble lansert med seniorene Reiulf Steen, Stein Ørnhøi og Ragnhild Q. Haarstad i spissen.

Da hadde Kåre Willoch allerede kastet stein fra sitt glasshus og advart «fossilene» mot å blande seg inn i dag-til-dag-politikken. Det ville derimot ikke være Willoch imot om manifestet avdekket uklarheter. Da ble nok Høyre-veteranen skuffet. Han kunne trolig ha skrevet under på de fleste av punktene i manifestet, som i hovedsak var mot privatisering og for velferdsstaten. Det mest påfallende med manifestet var hva det ikke sa. EU var ikke nevnt, heller ikke gasskraft og oljeutbygging i nord, og Reiulf Steen, som har kalt pensjonsreformen et svik mot arbeiderklassen, har skrevet under på en vag formulering om folketrygden som bærebjelke i et framtidig pensjonssystem.

Som politisk manifest er det mer tilbakeskuende enn framtidsrettet. Her skal man ikke bare stanse, men reversere utviklingen under den borgerlige regjeringen. Ikke overraskende viste kafékameratene til «den brede enigheten om å bygge det nye Norge som et velferdssamfunn etter den andre verdenskrig». De som nesten bygde landet, vil bygge det igjen.

Dagens partiledere satte neppe kaffen i halsen da de fikk servert det varslete manifestet. De kunne ikke sagt det rundere selv. Men forhåpentlig vil de snart avdekke større ambisjoner med sitt regjeringsprosjekt enn å skue tilbake på Ap\'s storhetstid. Det er en så uforpliktende øvelse at selv Venstres listekandidat, Thomas Hylland Eriksen, har vært med på kafé. Men hvis kaoskameratene skal erstattes av kafékameratene, trengs det mer krutt i kaffen.