.. og svenskene svarer

- Det må bli et fullt ut integrert selskap der man rekrutterer personale ut fra kompentanse, ikke etter flagget, sier den svenske næringsministeren Anders Sundström - med klar adresse til Telenor-sjef Tormod Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Sverige var ikke beredt til å la nasjonaliteten avgjøre hvem som skulle rekrutteres til jobber i et fusjonert Telenor-Telia. Kompetanse var

viktigere, sa Sundström.
Gang på gang under pressekonferansen i Stockholm understreket Sundström at det viktigste for Sverige var at et fusjonert selskap skulle drives etter lønnsomhetsprinsipper. Underforstått: Norge hadde andre ideer.

- Telia er et betydelig større selskap enn Telenor. Men vi var villig til å avstå fra innflytelse tilsvarende halvparten, og gi Norge den biten. Sverige hadde ingen krav på større eiendel eller større innflytelse, sa Sundström.


Manglende erfaring

  Manglende norsk erfaring med et avregulert telemarked var en av årsakene til at forhandlingene ikke førtefram, mener Telias styreformann, Bengt Westerberg.

- Jeg tror at forskjellen i erfaring har spilt en viss rolle. I Sverige har vi hatt et avregulert telemarked i fem år. I Norge har man akkurat fått det, og det har gitt oss en annen erfaring med hva konkurranse og forretningsmessig drift innebærer, enn det nordmennene har, sa han.


Full integrasjon

- Nordmennene var ikke like interessert i et fullt ut integrert selskap som svenskene, sier Westerberg.

- Full integrasjon er nødvendig, dersom man skal kunne gjøre nytte av samordningsgevinstene i et slikt samarbeid. Vi har hatt en liten følelse av at den norske parten ikke var like interessert i dette, og jeg tror det var her forhandlingene snublet, tilføyde Westerberg, som nektet å si om bruddet kom påselskaps- eller politisk nivå.

- Nordmennene har mer vært ute etter et felles holdingselskap, der Telenor og Telia skulle leve videre omtrent som nå. Det er ikke en slik løsning vi har vært ute etter, tilføyde Westerberg, som mener bruddet i forhandlingene med Norge ikke er noen katastrofe for Telia. Han vil ikke utelukke at selskapet nå går inn i fusjonsforhandlinger med Telecom Finland.


Ikke storebror

Telia-sjefen Lars Berg nevnte at saken har vakt mye større oppsikt i Norge enn i Sverige. At saken sprakk på et så tidlig tidspunkt kan ha skadet forhandlingene, antydet han.

- Det var helt fremmed for oss at Telenor skulle knekkes. Fra svensk side har man ikke tenkt ut fra begreper om at Sverige er større. Etter dette OL er det vanskeligt å fatte at Sverige sees på som storebror, spøkte Sundström.

- Er man liten og fattig - som Sverige - må man kanskje legge større vekt på lønnsomheten enn om man er stor og rik, la han ironisk til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer