... og svenskene truer med laksekrig

Svenskene truer med å gjøre livet surt for norsk lakseeksport dersom ikke de norske tollmurene blir lavere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå må Norge ta i og redusere tollsatsene skikkelig for at vi skal akseptere en ny EØS-avtale. Vi ønsker en liberalisering av handel med mat, fastslår statssekretær Per-Göran Vjeheim i det svenske landbruksdepartementet.

En avtale i nærheten av dagens avtale er ikke god nok for svenskene, som i likhet med de andre medlemslandene i EU må godkjenne forhandlingsresultatet.

Vjeheim legger ikke skjul på at markedsadgang for norsk laks kan bli et ris bak speilet under forhandlingene.

- Vi håper det er unødvendig. Men fisk er også en del av helheten, og vi må se på alle kort i spillet, sier statssekretæren.

En høyt plassert kilde i det danske EU-systemet sier til Dagbladet at selv om ikke norsk eksport av laks er en del av forhandlingene, vil trusselen om å gjøre det vanskelig for fiskeindustrien likevel bli brukt for det den er verdt:

- Men dette presset vil de enkelte lands regjeringer, og ikke kommisjonen stå for, sier kilden som tror Sverige vil være et av landene som vil rasle mest med sablene.

EUs ris bak speilet biter ikke på landbruksminister Lars Sponheim. Han fnyser av trusler om laksepress:

- De kan ikke kreve mer enn vi er villig til å gi. Dette dreier seg bare om artikkel 19, som sikrer gjensidig utvikling av handelen med landbruksvarer. I dette ligger det at EU ikke kan sette noen krav som endrer norsk landbrukspolitikk. Og den bestemmes bare fra Norge, sier Sponheim.

Hvilke tilbud og ønsker Norge går til forhandlingsbordet med, vil han ikke kommentere.

- Norge har ingen lettelser å tilby?

- Det har jeg ikke sagt, men det vi går med på, må være av fri vilje.