Og takk til deg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kjartan Fløgstad er ikke alene. Vi forfattere har alle syndet mot våre kilder. Men nå vil jeg gjøre opp for meg.

Kraftlyrikeren Hagbart Smergel ser nærmest skyldbetynget ut, der han står med senket hode – en relativt uvanlig positur til ham å være.

– Vi suger alle næring av stoff andre har produsert, sier han. – Det er ikke rart folk føler seg utnyttet og bedratt. Takkes den som takkes bør. Jeg har derfor utarbeidet et formular som fra nå av skal stå bakerst i alle mine bøker. Som et eksempel for alle mine kolleger i bransjen. Vil du høre?

– Tida er knapp, Smergel. Så helst ikke.

– Godt, her kommer det:

«Mange har bidratt til at denne boka omsider foreligger. Her er et lite utvalg.

For dyp inspirasjon vil jeg rette en varm takk til mange av mine kolleger som opp gjennom åra har vist vei, først og fremst Homer, Cervantes, Shakespeare og Goethe. Men også Wergeland, Ibsen og Kjartan Fløgstad.

Jeg vil gjerne takke René Descartes, Immanuel Kant, George Wilhelm Friedrich Hegel, David Hume, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Ludwig Wittgenstein, Jean-Paul Sartre og Martin Heidegger. En særlig takk til Albert Einstein. Cogito ergo sum, gutter!

Hva ville språket vært uten musikken? Herved en takk til Ludvig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Friedrich Chopin, Claude Debussy og Ole Ivars. Dessuten en varm takk til Michael Jackson. Særlig sangene «Beat It» og «Bad» har betydd mye for utviklingen av plot’et i denne romanen.

En spesiell takk til Max Manus, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, kong Haakon og Winston Churchill. Uten disse karene ville det neppe vært mulig å utgi denne boka i et fritt Norge. Takk også til de titusener av norske forskere – blant dem Tore Pryser – som har skrevet analyser av, fakta om og memoarer fra andre verdenskrig som uvurderlig hjelp til å forstå hvorfor vi vant vår rett. Hurra! Hurra! Hurra!

Sist, men ikke minst, vil jeg takke den greske filosofen Sokrates, som først sa: «Jeg vet at jeg intet vet.» Uten denne innsikten ville denne boka neppe blitt til.»