Og vinneren er Russland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er olympiske ambisjoner som preger Russland som vertskapsland for Alexander Rybak og European Song Contest – fra gammelt av kjent som Melodi Grand Prix. Aldri før har et Grand Prix-arrangement hatt slike dimensjoner. Den russiske statskanalen, Kanal 1, bruker 30 millioner dollar på moroa. Og midt i den økonomiske krisa spytter Moskva by seks millioner dollar i kassa for at hovedstaden skal skinne for alle de frammøtte TV-kameraene og journalistene som vrimler rundt stjernene. For ingen skal være i tvil om at det er fest i Moskva denne uka. Stadion har plass til 25 000 tilskuere, og det skal være duket for det største musikalske sceneshowet noensinne, sier arrangørene. Men nok om det. For Aleksandr Barannikov, som leder regjeringsutvalget som overvåker Grand Prix-arrangementet, sier det som det er.

– DENNE GANGEN, ulikt fra i fjor, føler vi ikke et press på oss for å vinne. Vår oppgave nå er å sørge for at alle våre gjester føler seg lykkelige her og vil komme tilbake til Russland igjen og igjen. Vi vil prøve å vise at Russland er en del av den europeiske familien, sier Barannikov.

For det er ikke Grand Prix-finalen Russland skal vinne, men TV-seernes hjerter. Søndag, da de fleste deltakerne var kommet til Moskva, ble sentrumsgatene rundt Kreml i Moskva stengt i flere timer, mens tusenvis av Grand Prix gjester erobret hovedstadens sentrum og laget fest. Grand Prix-showet skal være et utstillingsvindu for det moderne, gjestfrie og imøtekommende Russland. Det betyr at arrangementet skal være en politisk suksess blottet for politisk innhold. Tilsynelatende.

FOR SIST LØRDAG DUKKET selveste statsminister Vladimir Putin overraskende opp under prøvene på Moskvas olympiske stadion og hilste på deltakerne fra Azerbaidjan, og ønsket gruppa AySel&Arash lykke til. Grand Prix-prøvene var selvsagt en arena for å bli sett, både av et stort hjemmepublikum, og for å vise det nære omland at store Russland fortsatt bryr seg om sine nære venner i det tidligere Sovjetunionen. Hvis de ikke oppfører seg som naboen Georgia, selvfølgelig, som både startet en krig mot Russland i fjor, og som dessuten laget en hatsang om Putin personlig som sitt bidrag til årets Grand Prix, og ble disket av politiske grunner allerede før moroa egentlig startet. Men nå kan festen begynne.

OG DET ER INGEN TVIL om at Russland trenger en fest. Landets politiske eliter har bak seg en elendig høst og vinter. Den økonomiske krisa har rammet hardt. Børsene har mistet mer enn 70 prosent av sin verdi, og den russiske rubelen har falt med nesten 30 prosent i forhold til en kurv av dollar og euro. Veldig mange arbeidstakere har fått redusert lønna si, og noen har ikke fått lønn på mange måneder selv om det ikke foreligger pålitelig statistikk for dette. Den registrerte arbeidsledigheten er på 7,5 prosent, og folk mumler seg imellom, selv om de ennå ikke åpent murrer.

MEN DET ER TEGN i tida på at det verste kan være over. Rubelen styrket seg denne uka i forhold til dollar for første gang på mer enn et halvt år. Børsen viser en svakt stigende tendens. Sist helg slo Russland Canada i finalen i VM i ishockey, og det er stort i dette landet. Folk strømmet ut i gatene og tutet i hornene og veivet med flagg etter seieren. Denne helga skal Russland vise verden popveien. Og ikke tro at dette ikke er viktig, for i Russland er også popkulturen en slags politisk suksess som er blottet for politisk innhold. Tilsynelatende.

DA ALEXANDER RYBAK var ute og drakk – eller ikke drakk – vodka med sjefen for den russiske Grand Prix juryen Phillip Kirkorov, så var det ikke spørsmålet om vodka – eller ikke – som var det viktigste. Det var neppe heller spørsmålet om habilitet, for det sier seg selv at russisktalende Alexander Rybak vil få mange stemmer fra Russland. Det viktigste med dette møtet var at Rybak satt ved inngangsportalen til den russiske pophimmelen. Phillip Kirkorov og hans mange år eldre ekskone Alla Pugatsjova er nemlig prins og dronning av den russiske pophimmelen. De som har greie på slikt sier at det er de som bestemmer hvem som slipper inn, og hvem som ikke slipper inn i pophimmelen. Og som det meste i det systemet tidligere president Vladimir Putin har bygget opp, så er politiske kontakter og lojalitet en forutsetning for suksess. For også popkulturen i dette landet er en synlig del av det som for noen år siden het den ideologiske overbygningen. Både dette faktum, og de utenlandske Grand Prix gjestenes begeistring, gjør derfor Grand Prix i Moskva til en del av et russisk nasjonsbyggingsprosjekt.

DETTE ER EN DEL av det fascinerende eventyret som nordmannen fra Hviterussland, Alexander Rybak, er med på. Og det er ingen grunn til å moralisere, for sånn har popkultur – og annen kultur – med jevne mellomrom vært del av et politisk spill. Men som russiskspråklig må det være en annen mulighet som har slått Alexander Rybak, nemlig at det russiske musikkmarkedet må være minst like interessant som det norske.