Og vinneren er...

Det eneste spennende med dagens russiske presidentvalg er valgdeltakelsen. Vinneren heter uansett Dmitrij Medvedev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet.no): Olga er en av Russlands 109 millioner stemmeberettigete som stemte i presidentvalget i dag.

-Valget er viktig for meg, og som alenemor er økonomien det viktigste. Jeg stemmer for at vi skal ha fortsatt vekst i økonomien, sier Olga til Dagbladet.no i et valglokale i Sjukovskij-gata i sentrum av St. Petersburg.

Velgerne strømte til valglokalene i en jevn strøm i hele dag. Da Dagbladet.no var i valglokalet i Sjukovskij-gata i ettermiddag, sa lederen for valgfunksjonærene at 58, 59 prosent av velgerne i hennes valgdistrikt hadde stemt, og at det var litt mer enn på samme tidspunkt i parlamentsvalget 2. desember i fjor.

Også sjefen for den lokale valgkommisjonen Vladimir Sjurov sa at valgdeltakelsen var bra.

-Praktisk talt i alle valgdistrikter i den russiske føderasjonen er valgdeltakelsen høyere (enn ved parlamentsvalget), sa Sjurov i går ettermiddag to timer før valglokalene stengte. Da Olga hadde gjort sin borgerplikt sa hun til Dagbladet.no:

Lite hemmelig

-Men jeg sier ikke hvem jeg stemte på. Valget er hemmelig, sier hun.

Ja, valget er hemmelig, selv om det ikke er noen hemmelighet at det er Vladimir Putins og Kremls kandidat, Dmitrij Medvedev, som vinner valget. Og han vil vinne med stor margin.

Og vinneren er...

Store ressurser er satt inn for å mobilisere velgere til stemmeurnene, og med alle seriøse utfordrere fjernet fra valglistene, så er selve valget i dag en sjarmøretappe for Medvedev.

Det er idag lagt forskjellig type press på mange russiske velgere for å delta i valget. Det er rapporter om at offentlige ansatte presses til å stemme, blant annet ved å nektes forfremmelse hvis de ikke gjør det. Mange offentlige ansatte presses til å stemme på arbeidplassen, der ledelsen kan kontrollere at de ansatte stemmer, og der stemmer for en annen kandidat enn Medvedev kan føre til undersøkelser eller mistenkeliggjøring.

Ordre om stemming

Guvernører skal ifølge uavhengige kilder ha fått ordre om at en viss prosent av velgerne skal stemme, i Vladivistok ved Stillehavet er orderen på 65 prosent av velgerne.

Nettopp opptakten til valget har gjort at den viktigste gruppen av valgobservatører, fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, har valg å ikke observeve det russiske presidentvalget.

Den formelle begrunnelsen er at de mente russiske myndigheter ville hindre dem i å utføre jobben sin med å legge uakseptable hindringer i veien for dem. De fikk blant annet ikke sende så mange observatører de ville. De fikk heller ikke bli så lenge de ønsket.

HEMMELIG: Olga stemte sammen med sin sønn i sentrum av St. Petersburg i går. Foto: MORTEN STRAND
HEMMELIG: Olga stemte sammen med sin sønn i sentrum av St. Petersburg i går. Foto: MORTEN STRAND Vis mer
VINNER VALGET: Presidentkandidat Dmitrij Medvedev
SEIERHERRENE: Presidentkandidat Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin var i godt humør under en lunsj etter at de hadde stemt.