- Og vips så jeg en liten dott som krøp rundt

Panda fikk plutselig to valper i Kristiansand. Ingen visste at hun var drektig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dyrepassere og gjester i Kristiansand Dyrepark ble tatt på senga, da en nyankommet rød panda (2,5) plutselig fikk to velskapte små valper.

- Ja, vi fikk oss en hyggelig overraskelse. Vi visste ikke at hun var drektig, sier leder Rolf Arne Ølberg ved dyreavdelingen til Dagbladet.

Prognosene for at de små overlever er foreløpig gode.

- Sånt kan snu seg fort, men det ser lovende ut. Hun er en veldig flink og omsorgsfull mor, som vasker og holder dem varme. Det står veldig bra til med alle. De har ikke åpnet øynene ennå, men lager lyd og kravler rundt, sier Ølberg.

- Unik opplevelse Det er bare et par måneder siden Dyreparken fikk vaskebjørnliknende pandamor fra en zoo i Sveits. Etter en lengre tid i karantene har hun bare tilbrakt noen uker ute i innhegningen.

Dyrepasser Hans-Petter Westnes, som har ansvar for pandaene, sier de føder så små unger at det ikke vises når de venter barn. Heller ikke den sveitsiske parken var klar over drektigheten.

- Og vips så jeg en liten dott som krøp rundt der, sier dyrepasser Westnes.

FÅR KOS: Mor gir melk, varmer og passer de to små nøstene. Dyreparken sier prognosene for at de overlever seg gode ut. Foto: Kristiansand Dyrepark
FÅR KOS: Mor gir melk, varmer og passer de to små nøstene. Dyreparken sier prognosene for at de overlever seg gode ut. Foto: Kristiansand Dyrepark Vis mer

Administrerende direktør Per Arnstein Aamot sier slike overraskende fødsler er sjelden kost.

- I kveld forsøkte vi å finne ut når vi hadde en pandafødsel sist, men fant det ikke ut. Det er iallfall meget lenge siden, sier Aamot, og legger til at de deltar i et avlsprosjekt for den utrydningstruede arten som er endemisk til Himalaya.

- Dette var virkelig gledelig nytt og en unik opplevelse, konkluderer Aamodt.

Ekshibisjonistpanda Valpene ble funnet i 14.30-tida, og passerne sier mor gjorde et par utradisjonelle valg ved valg av sted. Hun har nemlig en tilsynelatende ekshibisjonistisk side.

- Hun gikk til en ganske rar plass da hun skulle føde. Vanligvis pleier de å holde seg skjult med valpene, men hun la seg nær der det går folk. Hun brydde seg ikke noe om at de sto og kikket, sier Ølberg.

I naturen legger de seg gjerne i hule trestammer og liknende med barna, og Dyreparken har i kveld tilrettelagt forholdene og satt opp ekstra kasser hun kan skjule seg i - dersom behovet for privatliv melder seg.

Hva skal de hete? Det er så langt ikke vurdert hva nøstene, som veier rundt 100 gram, skal hete.

- Det er litt tidlig ennå. Blant annet må vi avgjøre hvilket kjønn de har, noe som tar tid, sier adm. dir. Aamot.

BITTESMÅ: Røde pandaer føder så små valper at det er umulig å fysisk se at de er drektige. Foto: Foto: Kristiansand Dyrepark
BITTESMÅ: Røde pandaer føder så små valper at det er umulig å fysisk se at de er drektige. Foto: Foto: Kristiansand Dyrepark Vis mer

Valpene forbli i redet i rundt 90 dager før de beveger seg ut på tokt. De forbli ved morens side til året etter, og når voksen størrelse etter 12 måneder. Da tilbringer de resten av livet uten særlig kontakt med artsfeller, bortsett fra under paring.

Verdens naturvernunion (IUCN) estimerer at det finnes færre enn 10 000 voksne individer igjen i naturen, mye på grunn av tap av habitat og snikskyting.

Hva synes du pandavalpene skal hete? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

GLOBETROTTERPANDA: Mor ankom Dyreparken i Kristiansand fra en zoo i Sveits for noen måneder siden. Det er noen uker siden hun ble satt ut, etter en lengre karantene. Foto: Foto: Kristiansand Dyrepark
GLOBETROTTERPANDA: Mor ankom Dyreparken i Kristiansand fra en zoo i Sveits for noen måneder siden. Det er noen uker siden hun ble satt ut, etter en lengre karantene. Foto: Foto: Kristiansand Dyrepark Vis mer