Også åttendeklassinger får HPV-vaksine

Neste skoleår skal også jenter i åttendeklasse få tilbud om vaksine mot livmorhalskreft. Årsaken er at mange kommuner ikke har kunnet tilby vaksinen til jenter i sjuendeklasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Nå sikrer vi at tilbudet blir likt for alle og ikke avgjøres av den enkelte helsesøsters kapasitet eller av kommunens økonomi, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Vaksinasjon mot livmorhalskreft startet høsten 2009 som et tilbud til jenter i sjuendeklasse. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at i underkant av 60 prosent av jentene i denne årsklassen har fått første dose av vaksinen. Forsinkelsene skyldes blant annet at mye tid gikk med til pandemivaksinene.

Kommunene har en plikt til å tilby HPV-vaksine til alle jenter født i 1997. Folkehelseinstituttet oppfordrer derfor kommunene til å starte så snart som mulig. Uvaksinerte jenter født i 1997 som ønsker vaksinen etter å ha takket nei tidligere, vil også kunne benytte seg av tilbudet om HPV-vaksine i åttendeklasse.

Vaksinen forebygger smitte av humant papillomavirus (HPV) som kan gi livmorhalskreft. Årlig rammes om lag 300 norske kvinner av denne formen for kreft. 80-100 dør av livmorhalskreft hvert år. Målet er å halvere antall tilfeller.

(NTB)