Også «bombemannen» fra Drammen løslates av Høyesterett

Forsøkt å drepe eks-kona, løslates etter tvil.

DRAPSFORSØK: Eks-kona ble alvorlig skadet etter at hun ble forsøkt drept med en bombe plassert i bilen hennes i januar 2003 i Drammen. Forsvarets bombesprengningsteam bistod politiet.
Arkivfoto: Jarl Fr Erichsen / SCANPIX
DRAPSFORSØK: Eks-kona ble alvorlig skadet etter at hun ble forsøkt drept med en bombe plassert i bilen hennes i januar 2003 i Drammen. Forsvarets bombesprengningsteam bistod politiet. Arkivfoto: Jarl Fr Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I tillegg til sakene til Nokas-ranerne Kjell A. Schumann og Metkel Betew, som i dag ble besluttet løslatt fra forvaring, har Høyesterett i dag avgjort at den såkalte bombemannen fra Drammen kan prøveløslates fra forvaring.

Den nå 52 år gammel mannen fra Drammen ble i 2005 ble dømt til forvaring for å ha forsøkt å drepe sin ekskone med en bombe i januar 2003.

Tvil I likhet med Schumann og Betew-sakene mener Høyesterett at det ikke er en nærliggende fare for gjentakelsesfare, og at han derfor må løslates. Men retten var i tvil, framgår det av dommen.

- Når lagmannsretten, etter flere dagers umiddelbar bevisføring, har kommet til at det ikke foreligger en «kvalifisert og reell fare for at A på ny vil begå alvorlig voldskriminalitet mot fornærmede og at samfunnsvernet er tilstrekkelig ivaretatt når det samtidig settes vilkår for prøveløslatelsen», er jeg blitt stående ved at jeg ikke har tilstrekkelig grunnlag for å sette denne vurderingen til side, heter det i dommen.

Mannen hadde laget en bombe av dynamitt og bensin som han rigget til i ekskonas bil. Den eksploderte da kvinnen skulle til å åpne bildøren tidlig på morgenen.I lagmannsrettens dom kom det fram at de sakkyndige konkluderte med at de ikke trodde mannen lenger var farlig for sin eks-kone, men at de baserte det mer på en «magefølelse» enn et underbygget klinisk skjønn, og at de ikke ville «kvalifisere faregraden nærmere fordi A ikke har erkjent handlingen eller har villet snakke ut om sine følelser for den fornærmede». Retten legger vekt på at «allmenn erfaring tilsier at sterke situasjonsutløste følelser avtar og blekner over tid» når den konkluderer med at gjentakelsesfaren ikke lenger er nærliggende nok til at mannen kan holdes i forvaring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer