Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Også danskene venter på den vakre nattergal

Både i Danmark og Norge har det vært urovekkende stille fra fuglen med den vakre sangstemmen.

 SANGFUGL:  Det er gjort færre observasjoner av nattergalen både i Norge og i Danmark. Ekspertene vet ikke hva som skjer. Foto: Frank Vassen / Creative Commons.
SANGFUGL: Det er gjort færre observasjoner av nattergalen både i Norge og i Danmark. Ekspertene vet ikke hva som skjer. Foto: Frank Vassen / Creative Commons. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Alle fugler små de er, kommer snart tilbake». Sangen fra barndommen inneholder en spådom som hvert år går i oppfyllelse. Men slettes ikke alle fuglene kommer tilbake som forventet denne sesongen.

Som Dagbladet skrev forrige helg har det vært urovekkende få observasjoner av nattergalen i Norge i år. Fuglen som mange mener synger vakrere enn de fleste kan ha bestemt seg for å forlenge vinterferien, men også i Danmark begynner man nå å bekymre seg.

For i likhet med sine norske artsfrender, venter også de danske fugleelskerne på å få høre nattergalens sang. I vårt naboland i sør er det gjort halvparten så få observasjoner av nattergalen som vanlig. Det er også gjort færre observasjoner av tornskater og fluesnappere er det gjort færre observasjoner av.

Kan ikke forklare situasjonen - Vi kan ikke gi en forklaring på hvorfor bestandene av nattergalen, tornskaten og fluesnapperen er forsinket eller i verste fall har gått dramatisk tilbake i antall, sier Henning Heldbjerg til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Han er biolog i Dansk Ornitologisk Forening og sliter med å forklare hvorfor årets trekk viser nedgang i bestanden.

Fuglene som er forsinket eller som kommer i mindre antall er i stor grad de som flyr fra Øst-Afrika over Den arabiske halvøy og Balkan-landene.

Da Dagbladet omtalte nattergalen forrige uke var det gjort 62 prosent færre observasjoner av den folkekjære fuglen. Nå er tallet 44 prosent, men det er fortsatt høyt sammenliknet med hva trenden har vært de siste åra. Nattergalen har nemlig vært i kontinuerlig vekst de siste åra.

Forsinket? Men å frykte for nattergalens framtid her i landet, det trenger du trolig ikke gjøre. Forklaringen kan være så enkel som at nattergalen har bestemt seg for å komme litt seinere i år enn vanlig.

Det som imidlertid er spesielt, innrømmet Frode Falkenberg i Norsk ornitologisk forening forrige uke, er at hagesangeren har kommet i store flokker. 27 prosent flere observasjoner er gjort av fuglen som følger samme trekkmønster som nattergalen nå.

Falkenberg tror dårlig ungeproduksjon og lav overlevelse på overvintringsplassen til nattergalen kan forklare mye.

Men vi skriver fortsatt mai i kalenderen. Så da får du kanskje høre den vakre sangen i år også, dersom du er så heldig å komme over den sky fuglen.

Nattergalen befinner seg i Østfold, Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland.

 FORSINKET:  Som Dagbladet skrev forrige helg kan nattergalen synge på siste vers.
FORSINKET: Som Dagbladet skrev forrige helg kan nattergalen synge på siste vers. Vis mer