Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Også fiskeridirektøren inhabil i oppdrettssaker

Lakselus presser fiskeritoppene. Men ingen av dem vil selge seg ut.

 FISKEOPPDRETTER I:  Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen på plass i statsrådstolen etter å ha fått nøklene av Sylvia Brustad i oktober i år. Berg-Hansen har orientert om sine eierinteresser i næringen hun har det øverste politiske ansvaret for. Og hun har flere ganger gjort det klart at hun ikke kommer til å selge seg ut.  Foto: JAN-MICHAEL JOSEFSEN, SCANPIX.
FISKEOPPDRETTER I: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen på plass i statsrådstolen etter å ha fått nøklene av Sylvia Brustad i oktober i år. Berg-Hansen har orientert om sine eierinteresser i næringen hun har det øverste politiske ansvaret for. Og hun har flere ganger gjort det klart at hun ikke kommer til å selge seg ut. Foto: JAN-MICHAEL JOSEFSEN, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fiskeridirektør Liv Holmefjord har to ganger erklært seg inhabil på grunn av eierinteresser i oppdrettsselskapet AS Bolaks i Eikelandsosen i Hordaland, der hun eier cirka 8 prosent av aksjene.


Liv Holmefjord opplyser dette til NTB i forbindelse med at Adresseavisen i en reportasje mandag skriver at ikke bare fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen - men også fiskeridirektør Liv Holmefjord - har «problemer med habiliteten på grunn av eierinteresser i oppdrettsselskaper.»


Fiskeridirektør Holmefjord er statens øverste faglige ansvarlige i fiskerispørsmål som sjef for over 400 ansatte knyttet til Fiskeridirektoratet.


Også landets øverste politisk ansvarlige, fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, har en tilsvarende eierandel i næringen hun skal bestemme vilkårene for. Det gjelder familieselskapet Sinkaberg-Hansen AS på Marøya i Rørvik i Nord-Trøndelag. I tillegg er hun aksjonær i Lerøy Seafood Group og har vært styremedlem i Røkke-selskapet Aker Seafoods.


Justisdepartementets har vurdert fiskeriministerens næringsinteresser og konkluderer med at hun er habil i de fleste sakene. 


Selger ikke

Det er myndighetenes tiltak mot lakselus som har aktualisert habiliteten til begge.


Begge fiskeritoppene har sagt at det ikke er aktuelt for dem å selge seg ut av selskapene.

De to sakene der Holmefjord har ansett seg inhabil, er begge avgjort av lagdommer Ove Midttun.

Han er oppnevnt av Fiskeri- og kystdepartementet som sette-fiskeridirektør.


Tok opp sakene selv

Midttun fikk denne oppgaven i forbindelse med at Holmefjord for ett år siden ble ansatt som fiskeridirektør, og selv tok opp habilitetsspørsmålet med departementet.


Liv Holmefjord opplyser til NTB at det ene tilfellet der hun anså seg inhabil, gjaldt søknader fra andre selskaper enn Bolaks om stamfisktillatelser.


Årsaken var at Bolaks på dette tidspunktet var én av noen få produsenter av rogn, og dermed kunne ha interesser knyttet til avgjørelsen av søknadene.


Det andre tilfellet gjaldt en sak der Bolaks klaget «på ett eller annet», sier Holmefjord.

Hun mener at de rutiner som ble etablert, har fungert godt.Underordnede «delvis» berørt

De rutiner Holmefjord viser til, er skissert i et brev departementsråd Jørn Krog i Fiskeri- og kystdepartementet sendte til Fiskeridirektoratet den 18. desember i fjor.


Der går det fram at vurderingen av Holmefjords habilitet bygger på uttalelser fra Justisdepartementets lovavdeling i tidligere og lignende saker.

Dette innebærer at Holmefjord ikke kan treffe avgjørelser eller delta i forberedelsen «i saker vedrørende foretaket», det vil si AS Bolaks. Hennes underordnede i Fiskeridirektoratet kan heller ikke treffe avgjørelser i slike saker. Men underordnede kan delta i forberedelsen av sakene.

Derimot kan Holmefjord fatte beslutning i «forskriftssaker og saker av generell karakter.»


«Du og Fiskeridirektoratets øvrige personell må likevel utvise oppmerksomhet knyttet til slike saker, for å fange opp eventuelle tilfeller hvor den generelle avgjørelsen vil ha særlig stor betydning for AS Bolaks», skriver Jørn Krog.


Rømte fra Bolaks-anlegg

Adresseavisen retter søkelyset også mot en sak som handler om at over 30.000 laks i juli i år rømte fra ett av oppdrettsanleggene til Bolaks.

Avisen skriver at det søndag kveld ikke var «mulig å bringe på det rene om sommerens rømming hos Bolaks var politianmeldt av direktoratet».

Denne saken behandles av Fiskeridirektoratet Region Vest, som har kontor i Måløy. Regionkontoret har ennå ikke ferdigbehandlet saken, men har selvstendig myndighet til å avgjøre eventuelle reaksjoner mot Bolaks, får NTB opplyst.Men regionkontoret er selvstendig

Regiondirektøren for Region Vest vil ikke være inhabil selv om fiskeridirektør Holmefjord har eierinteresser i selskapet.

Dette går fram av brevet fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Der det heter at regionkontoret regnes som et selvstendig forvaltningsorgan.

«I den grad regionkontorene har kompetanse til selv å avgjøre generelle saker og til å fatte enkeltvedtak, vil således din inhabilitet i utgangspunktet ikke ha betydning for denne virksomheten», skriver departementsråd Jørn Krog.

(NTB - Skjalg Fremo/Dagbladet). FISKEOPPDRETTER II:   Fiskeridirektør Liv Holmefjord har selv erklært seg inhabil to ganger i forbindelse med oppdrettsspørsmål. Hun vil ikke selge seg ut av bransjen. Her under åpningen av den store fiskerimessen Aqua Nor i Trondheim i august i år. Foto: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
FISKEOPPDRETTER II: Fiskeridirektør Liv Holmefjord har selv erklært seg inhabil to ganger i forbindelse med oppdrettsspørsmål. Hun vil ikke selge seg ut av bransjen. Her under åpningen av den store fiskerimessen Aqua Nor i Trondheim i august i år. Foto: GORM KALLESTAD, SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media