Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Også grufulle ting kan føre til gode endringer

En svært ydmyk og preget justisminister Knut Storberget tok Røde Kors-folkene i hånda en etter en, og takket for innsatsen.

HYLLER ETATEN: Justisminister Knut Storberget møtte i kveld politifolk som har jobbet på Utøya. Foto: ERLING HÆGELAND
HYLLER ETATEN: Justisminister Knut Storberget møtte i kveld politifolk som har jobbet på Utøya. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLLEN (Dagbladet): I kveld tok han runda rundt Tyrifjorden og takket alt redningspersonell, både profesjonelt og frivillig, for den innsatsen som er vist i timene og dagene etter bombeeksplosjonen i Oslo, og ikke minst redningsarbeid, søk og ivaretakelse av evakuerte og pårørende etter massakren på Utøya. Særlig fikk den frivillige innsatsen en solid klapp på skulderen fra Storberget.

- Uten dere stopper beredskapen og redningsarbeidet. Vi må derfor ut og si tusen takk til dere, kom det klart og tydelig fra justisministeren.

Betydelig omfang Den frivillige innsatsen fra Røde Kors Hjelpekorps alene forteller noe om omfanget av frivilligheten. Godt over 300 personer fra over 20 forskjellige hjelpekorps fra hele Sørøst-Norge kom med til sammen 50 båter, for å lete etter savnede i vannet og langs land.

På Sundvolden Hotell, der de evakuerte fra Utøya, deres pårørende og pårørende til døde og savnede var samlet, stilte til sammen 40 håndplukkede opp for å snakke med de som trengte ei hånd å holde i.

Mens han selv er uten kontorer, har omkomne og skadde i departementsstaben og et utvalg gjøremål som egentlig ikke kan vente, valgte han heller å bruke tiden på redningsmannskapene.

Foruten Røde Kors ble Sivilforsvarets folk besøkt og ledelsen i brannvesenet. Storberget nevnte også de profesjonelle kreftene, der politimenn, brannfolk og andre avbrøt sine ferier for å gå natt og dag i håp om å berge liv og finne savnede.

Håper På spørsmål fra Dagbladet om justisministeren tror denne enestående frivillige innsatsen vil føre til mer frivillighet og oppofrelse, svarer Storberget.

MØTTE HELTENE: Justisminister Knut Storberget takket politiet og Røde Kors for innsatsen på Utøya. Her er han sammen med Anne Meklenborg, leder av Røde Kors' kriseteam. Foto: ERLING HÆGELAND
MØTTE HELTENE: Justisminister Knut Storberget takket politiet og Røde Kors for innsatsen på Utøya. Her er han sammen med Anne Meklenborg, leder av Røde Kors' kriseteam. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

- Jeg håper bestandig at også grufulle ting kan føre til gode endringer. Vi har sett hvilke utrolige frivillighetsressurser som bor i folk. Det er utrolig viktig å ha slike holdninger når krisa inntreffer. Det er også et kraftig våpen mot det vi så på fredag.

Han legger til at det er vanskelig å finne ord som er sterke nok, og viser til innsatsen som bevis på hva han mener.

MARKERING: På en kolle med utsikt mot Utøya har folk lagt ned store mengder blomster og tent lys til minne om ofrene for Anders Behring Breiviks morderiske gjerning. 
Linda Camilla Strømsod og datteren Victoria (2) er blant de mange som ville vise sin medfølelse. - Jeg er født og oppvokst på Sundvollen og har alltid hatt et forhold til Utøya. Jeg legger ned blomster både for de som omkom og for de som stilte opp og reddet ungdommer. Noen klarte de ikke å redde, forteller Linda Camilla. Foto: ERLING HÆGELAND
MARKERING: På en kolle med utsikt mot Utøya har folk lagt ned store mengder blomster og tent lys til minne om ofrene for Anders Behring Breiviks morderiske gjerning. Linda Camilla Strømsod og datteren Victoria (2) er blant de mange som ville vise sin medfølelse. - Jeg er født og oppvokst på Sundvollen og har alltid hatt et forhold til Utøya. Jeg legger ned blomster både for de som omkom og for de som stilte opp og reddet ungdommer. Noen klarte de ikke å redde, forteller Linda Camilla. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer