Også Kjevik, Torp og Rygge kan bli stengt

Stopp på Sola og Karmøy fra klokka 08. Askekonsentrasjonene sterkere enn antatt.

FULL FART MOT NORDSJØEN:  Askene fra Grimsvatn-vulkanen blåser nå sterkt mot nordlige Storbritannia og Nordsjøen. FOTO: INGOLFUR BRUUN, REUTERS/SCANPIX.
FULL FART MOT NORDSJØEN: Askene fra Grimsvatn-vulkanen blåser nå sterkt mot nordlige Storbritannia og Nordsjøen. FOTO: INGOLFUR BRUUN, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trafikken på Sola Lufthavn Stavanger og Haugesund Lufthavn Karmøy er stengt for norske fly- og helikopteroperatører fra klokka 08 i dag på grunn av askefaren fra Island.

Den neste flyplassen som kan bli rammet er Kjevik Lufthavn Kristiansand.  Også flyplassene på Rygge og Torp står i faresonen.

- Konsentrasjonen av aske i skyene er høyere enn antatt, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor til NRK Dagsnytt.

Her er Avinors oversikt over trafikken ved alle norske flyplasser.

Nye regler - Norske selskap må forholde seg til nye regler som ble innført i går av Luftfartstilsynet, basert på faren som askekonsetrasjonen utgjør for flymotorene. Utenlandske selskap må forholde seg til luftfartsmyndighetene i sine hjemland, også når de flyr her , opplyser prerssesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Dagbladet.

Den neste flyplassen som kan bli rammet er Kjevik Lufthavn Kristiansand.

- Etter de siste meteorologiske rapportene kan Kjevik bli berørt fra 14-tiden i ettermiddag. Verken for Flesland eller Gardermoen er det det anslått noe tidspunkt for eventuelle askekonsekvenser, sier Ånonsen.

Må møte opp Han understreker at flyplassene ikke er stengt og at reisende må møte opp etter planen fordi situasjonen kan snu raskt. 

En rekke flyselskap har innstilt rutene til Skottland og andre flyplasser nord i Storbritannia i dag på grunn av askeskyene fra Island.

Kraftig vind - Vinden blåser kraftig mot Storbritannia, sier Peitur Arason ved det islandske meteorologiske instituttet til nyhetsbyrået AFP i grålysningen.

Hans geologkollega Gunnar Gudmundsen sier at askeskyene «kan ha retning mot Nordsjøen».

Den britiske lufttrafikkontrollen NATS regner med at asken kommer inn over  Skottland tidlig i dag.

Norske målinger Norske luftfartsmyndigheter er forberedt på at asken kommer inn over luftrommet i Sør-Norge i ettermiddag. Da blir det målinger av askekonsentrasjonen i skyene som avgjør om flytrafikken fra og til Norge blir berørt.

British Airways, KLM, Aer Lingus og Easyjet innstilte allerede i går kveld alle sine flyginger nord i Storbritannia.

Glasgow-selskapet Loganair har innstilt 36 avganger i samme region i start i dag.

Det er Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) i London som sender ut forløpende oppdateringer på askesituasjonen.

I Norge er det Meteorologisk institutt som «finleser» analysene for norsk luftrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer