Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Også norske forsvarsanlegg angripes

Det er ikke bare Pentagons datamaskiner som har hatt ubudne gjester. Også det norske forsvaret opplever at datahackere har forsøkt å bryte seg inn i deres systemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske medier hevder at norske datamaskiner skal ha blitt brukt i et angrep på det amerikanske forsvarets topphemmelige databaser. Også det norske forsvaret opplever innbruddsforsøk.

Ingen detaljer

- Det ville vært rart om ikke våre systemer også er blitt forsøkt penetrert av hackere, sier brigader Jan Erik Larsen sjef sikkerhetsstaben til Dagbladet :på nettet.

- Det er ikke lett å spore hvor slike angrep kommer fra, men det er interessant å følge med om og hvem som forsøker å bryte seg inn, sier Larsen. Han vil ikke gå i detaljer om omfanget av innbruddsforsøkene, eller hva hackerne har fått ut av informasjon.

Straffbart?

Larsen er ikke sikker på om det er straffbart å forsøke å bryte seg inn i forsvarets databaser.

- Økokrim har det ikke helt klart for seg om det er straffbart, sier Larsen som mener det er mye å gjøre på det juridiske området. Sikkerhetssjefen frykter imidlertid ikke angrepene nevneverdig.

- Vi har en litt annen policy enn Pentagon. Vi tillater ikke at databaser eller nettverk med sensitiv informasjon henger seg på internett, sier Larsen. Dermed mener han at de største farene er unngått. Likevel ville et eventuelt innbrudd få alvorlige konsekvenser.

- Vi er fullstendig avhengige av data. Men dette er et like stort sivilt problem, repliserer sikkerhetssjefen.

Ikke nordmenn

Ifølge Gisle Hannemyr, stipendiat ved Institutt for informatikk, er det lite sansynlig at nordmenn er direkte involvert i innbruddsforsøket i Pentagon.

Det vanlige i slike innbrudd er at man går via maskiner med lav sikkerhet, og det er som regel tilfeldig hvilke servere man bruker. I ett av tilfellene var en norsk server en av mange hackerne brukte for å skjule sporene sine.

- Dette er ikke nerder som leker seg. Det er sannsynlig at de har fått hjelp fra innsiden. Det virker som om de er ute etter militært sensitivt materiale, at det dreier seg om spionasje, sier Gisle Hannemyr stipendiat ved Institutt for informatikk til Dagbladet :på nettet.

Hannemyr tror ikke helt på påstanden om at Pentagon opplever et innbruddsraid. Han mener det er de nye og forbedrete alarmsystemene deres som gjør at flere innbruddsforsøk rapporteres. Det er ikke sikkert at det er flere forsøker å bryte seg inn.