OPPTOG FOR BEVARING:  Støtteaksjonen "En ring rundt Y"  for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo var ikke nok til å påvirke flertallet i bystyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
OPPTOG FOR BEVARING:  Støtteaksjonen "En ring rundt Y"  for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo var ikke nok til å påvirke flertallet i bystyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.Vis mer

Også Oslo bystyre vil rive Y-blokka

Kommunaldepartementet bestemmer til slutt. Og Sanner har allerede sagt «riv».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo vedtok egenhendig støtte til riving av Y-blokka i regjeringskvartalet.

Det omstridte vedtaket ble fattet i bystyret i Oslo onsdag kveld, mot stemmene til alle de andre partiene enn de to store: Arbeiderpartiet og Høyre.

Oslo bystyre går dermed inn for riving av Y-blokka, slik regjeringen ønsker i sin reguleringsplan for det nye regjeringskvartalet.

Så seint som tirsdag ettermiddag holdt aksjonister som vil bevare den Picasso-utsmykkede blokka, ring rundt bygget og holdt appeller. Motstandere av riving påpeker at Y-blokka og Høyblokka hører sammen i en arkitektonisk enhet, og at Picasso-bildet som pryder blokka må bevares der det står.

Likevel ble alle alternative forslag om å gå for bevaring eller bare delvis riving av Y-blokka, slik Riksantikvaren har foreslått, nedstemt.

Ap: – Sikkerheten viktigst

Leder Frode Jacobsen i Oslo Aps bystyregruppe fastslo i en kommentar etter avstemningen at selv om Y-blokka ennå står og rivingsmotstanderne ikke har gitt opp kampen for bevaring, «så blir den nok revet».

Ap vektlegger sikkerhetsbetraktningene til Statsbygg i sin beslutning om støtte til den statlige reguleringsplanen. I sitt innlegg i debatten påpekte han at så sent som fire år før bomben gikk av 22. juli 2011, under debatten om stenging av Grubbegata, ble et slikt scenario vurdert som helt usannsynlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Muligheten er der når det gjelder Y-blokka også. Derfor er det ganske modig av noen nå å avvise denne sannsynligheten, sa han.

Vedtaket i bystyret vil veie tungt for reguleringen som blir gjort av staten og Kommunaldepartementet.

Nei fra Sanner

Mandag 13. juni sendte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) planprogrammet for det nye regjeringskvartalet over til Statsbygg.

I følgebrevet slår Sanner fast at han ikke vil følge innspillene fra blant andre Riksantikvaren om å se på løsninger der Y-blokka kan bevares.

Utsmykningen av Y-blokka strekker seg tilbake til 1957 da Pablo Picasso og Carl Nesjar traff hverandre i Cannes.

Picasso tegnet bildene som Nesjar sandblåste opp i stort format i naturbetong på bygget.

Sju grupper skal nå konkurrere om utformingen av det nye regjeringskvartalet.

– Bak de sju deltakerne finner vi hele 59 firmaer, og av disse er det 20 arkitektkontor. Det forteller oss at det er mange gode krefter som skal samarbeide om å finne best mulig løsning for regjeringskvartalet, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.

(NTB)