Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Også Oslo bystyre vil rive Y-blokka

Kommunaldepartementet bestemmer til slutt. Og Sanner har allerede sagt «riv».

OPPTOG FOR BEVARING:  Støtteaksjonen "En ring rundt Y"  for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo var ikke nok til å påvirke flertallet i bystyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
OPPTOG FOR BEVARING:  Støtteaksjonen "En ring rundt Y"  for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo var ikke nok til å påvirke flertallet i bystyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo vedtok egenhendig støtte til riving av Y-blokka i regjeringskvartalet.

Det omstridte vedtaket ble fattet i bystyret i Oslo onsdag kveld, mot stemmene til alle de andre partiene enn de to store: Arbeiderpartiet og Høyre.

Oslo bystyre går dermed inn for riving av Y-blokka, slik regjeringen ønsker i sin reguleringsplan for det nye regjeringskvartalet.

Så seint som tirsdag ettermiddag holdt aksjonister som vil bevare den Picasso-utsmykkede blokka, ring rundt bygget og holdt appeller. Motstandere av riving påpeker at Y-blokka og Høyblokka hører sammen i en arkitektonisk enhet, og at Picasso-bildet som pryder blokka må bevares der det står.

Likevel ble alle alternative forslag om å gå for bevaring eller bare delvis riving av Y-blokka, slik Riksantikvaren har foreslått, nedstemt.

Ap: – Sikkerheten viktigst

Leder Frode Jacobsen i Oslo Aps bystyregruppe fastslo i en kommentar etter avstemningen at selv om Y-blokka ennå står og rivingsmotstanderne ikke har gitt opp kampen for bevaring, «så blir den nok revet».

Ap vektlegger sikkerhetsbetraktningene til Statsbygg i sin beslutning om støtte til den statlige reguleringsplanen. I sitt innlegg i debatten påpekte han at så sent som fire år før bomben gikk av 22. juli 2011, under debatten om stenging av Grubbegata, ble et slikt scenario vurdert som helt usannsynlig.

- Muligheten er der når det gjelder Y-blokka også. Derfor er det ganske modig av noen nå å avvise denne sannsynligheten, sa han.

Vedtaket i bystyret vil veie tungt for reguleringen som blir gjort av staten og Kommunaldepartementet.

Nei fra Sanner

Mandag 13. juni sendte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) planprogrammet for det nye regjeringskvartalet over til Statsbygg.

I følgebrevet slår Sanner fast at han ikke vil følge innspillene fra blant andre Riksantikvaren om å se på løsninger der Y-blokka kan bevares.

Utsmykningen av Y-blokka strekker seg tilbake til 1957 da Pablo Picasso og Carl Nesjar traff hverandre i Cannes.

Picasso tegnet bildene som Nesjar sandblåste opp i stort format i naturbetong på bygget.

Sju grupper skal nå konkurrere om utformingen av det nye regjeringskvartalet.

– Bak de sju deltakerne finner vi hele 59 firmaer, og av disse er det 20 arkitektkontor. Det forteller oss at det er mange gode krefter som skal samarbeide om å finne best mulig løsning for regjeringskvartalet, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!