SELGER FOR MINDRE:  Gavekort med verdi på 100 dollar ble solgt for 83,34 dollar når «Alison» sto som selger, mens de gikk for 87,42 dollar når det ble solgt av «Brad», ifølge samme nettsted. 
Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
SELGER FOR MINDRE: Gavekort med verdi på 100 dollar ble solgt for 83,34 dollar når «Alison» sto som selger, mens de gikk for 87,42 dollar når det ble solgt av «Brad», ifølge samme nettsted. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpixVis mer

Også på nett tjener kvinner mindre enn menn

To undersøkelser med oppsiktsvekkende funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kjent at kvinner generelt tjener mindre enn menn.

Nå viser det seg at dette også gjelder når kvinner selger ting på nett.

Quartz forteller at Sosiolog Tamar Kricheli-Katz og økonom Tali Regev undersøkte mer enn en million transaksjoner over tre år. I studien var blant annet de mest populære produktene på EBay i USA fra 2009 til 2012.

De fant ut at kvinner tjente 97 cent per dollar mennene tjente når de solgte tilsvarende brukte produkt og 80 cent per dollar menn tjente når de solgte et nytt produkt. I tillegg betalte kvinnelige kjøpere tre prosent mer.

Dette gjaldt selv om kvinnelige selgere i snitt hadde bedre rating på siden, og det virket som de også hadde mer tillit. Ebay oppgir ikke selgers kjønn, men i undersøkelsen fant de at folk var gode på å gjette hva slags kjønn selger hadde, og de mener derfor det er rimelig at det kan ha hatt påvirkning på hva folk er villige til å betale.

Amazon har gjort et tilsvarende eksperiment med gavekort, som kanskje er enda lettere å måle. Gavekort med definert verdi ble solgt for mer dersom det var en mann som tilbød dem. Kort med verdi på 100 dollar ble solgt for 83,34 dollar når «Alison» sto som selger, mens de gikk for 87,42 dollar når det ble solgt av «Brad», ifølge samme nettsted.

Quartz siterer flere studier som viser at kvinner assosieres med å være snille og sensitive, og utøve mindre kontroll enn menn. Dette antydes som grunnen til at inntektsgapet også eksisterer på nett.