Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Også Russland kutter hånda av Janukovitsj

Også Russland er i ferd med å kutte hånda av Viktor Janukovitsj, som nå er på flukt, etter arrestordren som er utstedt.

IKKE LENGER KAMERATER: Viktor Janukovitsj og Vladimir Putin fra lykkeligere dager. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Scanpix
IKKE LENGER KAMERATER: Viktor Janukovitsj og Vladimir Putin fra lykkeligere dager. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Det var den profilerte programlederen Dmitrij Kiselyov som på russisk statlig TV i går sa at at Janukovitsv forrådte sitt eget folk da han flyktet natt til fredag i forrige uke.

Anarki? Kiselyov er kjent for å være lojal overfor den russiske presidenten Vladimir Putin, men på en i aller høyeste grad intelligent, og ofte underholdende, måte.

- Konsekvensene (av Janukovitsj flukt) er irreversible. Ukraina er nå et skritt fra splittelse, og kanskje allerede over terskelen for borgerkrig. Nå er det ikke lenger noen faktor i ukrainske politikk som heter Janukovitsj. Han etterlot seg ...anarki, sa Kiselyov.

Det er all grunn til å tro at dette er synspunkter som deles i Putins Kreml. Russland har all grunn til å føle seg sveket av den dramatiske politiske utviklingen i Ukraina i forrige uke. Idag kommer EUs utenriksansvarlige, Catherine Ashton, til Kiev for å snakke med landets nye lederskap om framtida, for det er der Ukrainas framtid nå ligger, i EU.

Cash, cash, cash Den økonomiske situasjonen er veldig krevende, og har ikke bitt noe bedre av kampene og revolusjonen på Maidan-plassen. Finansministeriet sier Ukraina trenger 35 milliarder dollar de nærmeste to åra, og den første utbetalingen av cash allerede innen to uker. EU og USA har sagt at de er villige til å hjelpe, men med hvor mye, og på hvilke betingelser, er uklart.

Russland, som siden novemer i fjor så ut til å vinne dragkampen om Ukraina med EU, sier nå at de vil se an den politiske situasjonen før landet eventuelt begynner å betale ut deler av de kredittene på 15 milliarder dollar som ble lovet i november.

Nederlag Spørsmålet nå er hva Russland vil gjøre. OL er over, og Putin er ikke enger vertskap for ledere fra andre land i Sotsji.

For Putin er det som har skjedd i Ukraina den siste uka et stort personlig nederlag. Først hadde han «vunnet» Ukraina med sin avale om kreditter fra november. Men i løpet av noen dager i forrige uke var alt tapt. Hva blir hans neste trekk?

Ukraina har selvsagt vært topphistorien i russiske medier den siste uka. Men allerede i flere uker har Krim vært det hyppigst debatterte temaet i russiske talk-show. Krim - som er en del av Ukraina etter et pennestrøk fra Nikita Khrustsjonv i 1964 - er ennå hjemhavnen til den russiske svartehavsflåten.

Hva med Krim? Men det er mer enn det. I Russland er følelsen sterk av at Krim ennå tilhører Russland, og også på Krim er det russisk som er det klart dominerende språket, og ikke ukrainsk. I går var det et møte i Sevastopol som tiltrakk seg 20 000 mennesker. Temaet var tilknytningen til Russland.

Hva vil Russland gjøre med Krim? Det kan bli det store dramaet i Ukraina etter at landet enda en gang har snudd, og vedt seg mot vest.

Hele Norges coronakart