Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Også småpartiene har seiret

Raymond Johansen avviser Åslaug Hagas påstand om at SV og Sp har få blanke seiere.

KAN VÆRE FORNØYD:: Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet mener hele regjeringen, også de små partiene, bør være godt fornøyd med resultatene etter sju år med rødgrønnt styre. Foto: Anders Grønneberg
KAN VÆRE FORNØYD:: Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet mener hele regjeringen, også de små partiene, bør være godt fornøyd med resultatene etter sju år med rødgrønnt styre. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Sp-leder og statsråd Åslaug Haga mener noe av grunnen til at Sp og SV ligger rundt sperregrensa, er måten Arbeiderpartiet har brukt flertallet sitt på.

- De små partiene har fått lite gjennomslag, og de er avhengig av blanke seiere. Arbeiderparitet kan fortsette å kjøre kjøttvekt, de er jo størst. Men det holder ikke for prosjektet,  sier Haga.

Partisekretær i Ap, Raymond Johansen, mener at også de små partiene har mye å glede seg over.

- Hver eneste dag er en kamp om velgere. Den kampen må alle partiene ta. Jeg mener tross alt at alle de tre regjeringspartiene har vunnet fordi vi gav Norge en ny retning som seks av ti nordmenn er fornøyd med, sier Johansen til Dagbladet.

- Mindre behov Haga mener regjeringen kan klare å vinne valget, om de klare å hamre ut en ny felles politisk plattform.

- De må fortelle velgerne hva de vil med makta, mener Haga.

Audun Lysbakken har tidligere uttrykt til Dagens Næringsliv at han er positiv til en felles politisk plattform. Det ser likevel ikke ut til at Arbeiderpartiet kaster seg over ideen.

- Behovet for en fellesplattform var nok større da vi skulle gå til valg som rødgrønn regjering første gang i 2005 enn det er i dag, sier Raymond Johansen.

- Alt de har fått til Haga, som var en av arkitektene bak det rødgrønne prosjektet, mener det er på høy tid at regjeringen slutter å ramse opp det de har fått til.

- Det holder ikke bare å si hva de har levert, de må også orke å si hva som må gjøres. Noe må gjøres for å være tro mot det rødgrønne prosjektet, sier hun.

Raymond Johansen mener Åslaug Haga kommer med mange viktige og gode innspill.

- Samtidig går det ikke an å hoppe bukk over det vi har fått til de siste sju årene. Men vi vil ta Norge videre, og det er enorme utfordringer knyttet til eldreomsorg, frafall i videregående skole og sosial dumping, sier han.

De svake i samfunnet Haga peker på en rekke områder der regjeringen har mye ugjort for de svakeste i samfunnet. Det blir flere fattige barn i Norge og hun mener det vil være unnlatelsessynd for de rødgrønne å ikke bedre livene til narkotikamisbrukere.

- Jeg er helt enig med Åslaug Haga om at når det gjelder rusomsorgene er det enormt mye å gjøre. Når får vi det første fakkeltoget for rusmisbrukere og psykisk syke? De trenger sterke og tydeligere talsmann, mener Johansen.

Åslaug Haga mener også at regjeringspartiene har trumfet gjennom en nådeløs holdning til asylbarna som er født og bor i Norge. En politikk som gjør det vanskeligere å tegne et skremselsbilde av Frp. Her mener Johansen bilde er mer nyansert.

- Mange av dem som kommer til Norge har gode grunner for å forlate sitt hjemland. Men det gir ikke alene grunn til opphold i Norge. Det vi diskuterer er asylpolitikk; hva som skal gi grunnlag for opphold. Da må det gjøres vanskelige avveininger. Vi kan for eksempel ikke ha en politikk som fører til økt menneskesmugling. Det er et paradoks at vi nå har brukt mer penger på asylbarn fra Afghanistan her i Norge, enn vi bruker årlig på bistand i Afghanistan. Samtidig tar ikke det bort ansvaret vi har for å behandle folk skikkelig når de er her, sier han.

RIS MED KJÆRLIGHET: Åslaug Haga er ute med ny bok som hun mener er en kjærlighetserklæring til det rødgrønne prosjektet. Foto: Jacques Hvistendahl
RIS MED KJÆRLIGHET: Åslaug Haga er ute med ny bok som hun mener er en kjærlighetserklæring til det rødgrønne prosjektet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer