- Også Syrias opprørere begår overgrep

Bevæpnede opposisjonsgrupper kidnapper og henretter i Syria.

- IKKE BEGÅ OVERGREP:  Syriske opprørsgrupper skal ha gjennomført overgrep mot sivile syrere og sikkerhetstyrker. Nå oppfordrer Human Rights Watch lederne for de syriske opposisjonsgruppene om å fortelle sine støttespillere at de må holde seg for gode til å kidnappe, torturere og drepe. Her er et bilde av syriske opprørere i den svært urolige Idlib-provinsen nord i Syria. Foto: Frederic Lafargue/Afp/Scanpix
- IKKE BEGÅ OVERGREP: Syriske opprørsgrupper skal ha gjennomført overgrep mot sivile syrere og sikkerhetstyrker. Nå oppfordrer Human Rights Watch lederne for de syriske opposisjonsgruppene om å fortelle sine støttespillere at de må holde seg for gode til å kidnappe, torturere og drepe. Her er et bilde av syriske opprørere i den svært urolige Idlib-provinsen nord i Syria. Foto: Frederic Lafargue/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport fra Human Rights Watch viser at det ikke bare er det syriske regimet som står bak forbrytelser mot menneskeheten i Syria: Bevæpnede opposisjonsgrupper har utført en rekke overgrep, skriver Human Rights Watch i et offentlig brev til opposisjonsgruppen Syrian Natinal Council (SNC) og en annen ledende syrisk opposisjonsgruppe.

Overgrepene inkluderer kidnapping, arrestasjoner og tortur av medlemmer fra sikkerhetsstyrken, folk som støtter det syriske regimet og folk fra de såkalte «shabeeha», som er væpnede gjenger som jobber for myndighetene. Human Rights Watch har også mottatt rapporter om at opposisjonsgjenger også har henrettet medlemmer av de syriske sikkerhetsstyrkene - og sivile. 

Vold må ikke avle vold Lederne for de syriske opposisjonsgruppene bør nå gå ut og fordømme disse overgrepene, samt gi klar beskjed om at slike forbrytelser ikke skal begås, skriver Human Rights Watch.

- Den syriske regjeringens brutale taktikk kan ikke rettferdiggjøre at overgrep begås av væpnede opposisjonsgrupper. Opposisjonsledere bør gjrøe det klart at deres tilhengere verken må kidnappe, torturere eller henrette, uansett hva som skjer, sier Sareh Leah Whitson, Midtøsten-direktør for HRW.

Stadig mer vold HRW har flere ganger publisert rapporter som har vist at syriske regimestyrker har utført forbrytelser mot menneskeheten, som forsvinninger, tortur, tilfeldige fengslinger og bombing av nabolag.

Opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime i Syria startet i mars i fjor, og bestod av fredelige protestester fram til september i fjor. Siden den har stadig flere hoppet av fra det syriske militæret og laget en egen opprørshær. Syriske opposisjonelle har også tatt våpen i hånd, da de ser dette som eneste mulighet til å bli kvitt sin diktator, Bashar al-Assad.

Siden starten av februar i år har volden i Syria tiltatt.

Og siden den gang har altså også anti-regime-grupper utført en rekke overgrep mot Assad-støttespillere. «Det ser ikke ut til at disse gruppene er organisert i noen felles kommandostruktur, men lederne for Syrias opposisjonelle har et ansvar om å fordømme overgrep mot mennesker», sier Human Rights Watch.

- Bevæpnede folk i den syriske opposisjonen må beskytte menneskerettighetene. De må gjøre det klart at de ønsker å bli kvitt Assad-æraens overgrep - og at de ønsker alle velkommen, uansett religiøs tilhørighet eller bakgrunn, skriver HRW i brevet.

Kidnappinger En rekke vitner har fortalt HRW at bevæpnede grupper, som identifiserer seg med opprøret mot Assad, har kidnappet både sivile og medlemmer av sikkerhetsstyrkene. «Mazen», en syrisk aktivist, sier til organisasjonen at medlemmer av Abu Issa-gruppen i Taftanaz (en landsby nord i Syria) fortalte ham at de har kidnappet folk som har jobbet for regjeringen, og at de har torturert tre av dem til døde.

«Mazen» sa også at han har snakket med et medlem av den syriske sikkerhetsstyrken, som er kidnappet og arrestert av opposisjonskrefter i Saraqeb.

- Han sa at opposisjonsfolk hadde slått ham med elektriske kabler mot hodet ... og han hadde bind for øynene. Han sa at de lot ham snakke med foreldrene sine ... og de ba ham be dem om penger for at de skulle løslate ham.
 
«Samih», en annen syrisk aktivist, sier at kidnappinger stadig finner sted. En såkalt salafistgruppe som går under navnet Al-Nur-bataljonen skal stå bak overgrepene.

- Folket i Saraqeb er lei av bataljonen og ber de syriske opposisjonsstyrkene om å be dem fjerne seg, uten resultat. Folk som er med i den syriske opposisjonshæren har også kidnappet syriske soldater og bedt foreldrene deres om løsepenger for å få dem fri, fortsatte «Samih».

• Mer enn 8000 personer har hittil mistet livet siden opprøret i Syria startet. Ifølge syriske myndigheter, skal over 2000 av de drepte være fra Bashar al-Assads sikkerhetsstyrker og militære.