TALTE I FN: Donald Trump talte i FNs hovedforsamling. Video: UNTV / CNN Vis mer

Også Trump trenger verden

Selv om verden strengt tatt ikke trenger Donald Trump, så trenger Trump verden. Sånn er nå engang kloden skrudd sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag åpner FNs hovedforsamling i New York. Alles øyne vil være på den amerikanske presidenten Donald Trump. For mange av verdens regjeringssjefer er det første gang de kommer nær fenomenet Trump. Han har skapt usikkerhet med sin isolasjonisme og motstand mot frihandel, sitt nei - eller ja? - til Paris-avtalen om utslipp av klimagasser, sine skudd fra hofta, i form av Twitter-meldinger, og sitt krigshissende språk overfor Nord-Korea.

Nå skal Trump forklare sitt mest konsistente løfte - America First - for en hel verden. Den venter fortsatt i spenning, åtte måneder etter at Trump ble president. Er doktrinen Amerika først forenlig med det globale lederskapet vi tradisjonelt forventer fra USA? I sin tale har Trump anledning til å bekrefte eller avkrefte dette lederskapet. Betyr Amerika først at Trump lar verden seile sin egen sjø?

For hva har skjedd? Trump har tross alt vist seg å være en mer konvensjonell president enn det var grunn til å frykte. Han har ennå ikke startet en handelskrig med Kina. Han har ikke revet i stykker Den nord-amerikanske frihandelsavtalen. Han har ikke flyttet USAs ambassade i Israel til Jerusalem. Han har ennå ikke skrotet atom-avtalen med Iran, selv om den er under sterkt press. Og det er høyst uklart hva han egentlig mener om Paris-avtalen om klimagasser. Han har både sagt at USA trekker seg fra avtalen, og at USA ikke gjør det!

Til tross for masse støy er mye av det mest ytterliggående ved Trumps program ennå ikke gjennomført. Og FN - som Trump som presidentkandidat omtalte med dårlig skjult forakt - er ikke bare 190 land som var mer eller mindre irrelevante i Trumps prosjekt, det er også en politisk struktur som Trump trenger. I Trumps mest synlige utenrikspolitiske konflikt, så er han helt avhengig av FN.

Det er her han bygger helt nødvendige kompromisser for å få vedtatt sanksjoner mot Nord-Korea som er så lammende for regimet til Kim Jong-un som Kina og Russland til enhver tid tillater. Det er opplagt ikke perfekt, sett fra Trumps ståsted. Men noe bedre alternativ finnes ikke. Også det må Trump - trolig til sin store overraskelse - ha oppdaget.

Til årets hovedforsamling kommer verken den kinesiske presidenten Xi Jinping, den russiske presidenten Vladimir Putin, eller den tyske forbundskansleren Angela Merkel. De tre trenger heller ikke å observere fenomenet Trump i levende live. De har alle møtt ham, og fått anledning til å gjøre seg sine egne refleksjoner om mannen.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har lest Trumps tale til hovedforsamlingen, og hun sier at hun personlig synes presidenten både «klapper til og omfavner de riktige folka». Et av de sentrale bilaterale møtene Trump har denne travle uka i New York, er med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. Det taler for at en av dem som blir «klappa til» denne uka er den iranske presidenten Hassan Rouhani.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver HR. Mc Master sier at presidenten vil legge vekt på suverenitet som grunnlaget for internasjonal orden. Det vil være musikk i ørene til nasjonale ledere som ikke vil at verdenssamfunnet skal legge seg for mye opp i hva de driver med hjemme.

Den amerikanske presidenten skal være hele fire dager i New York. Det er ganske sikkert mye mer enn han hadde forestilt seg da han flyttet inn i Det hvite hus. For også en president som Donald Trump trenger FN.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.