Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

oh, baby love

Moderne gutter leter etter G-punktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYE TONER

fra mannen, ifølge samfunnsforskeren Sveinung Sandberg ved UiO. Han deltar i et stort forskningsprosjekt om ungdom og seksualitet. Resultatene viser at den feministiske kritikken av mannen har gitt oppsiktsvekkende resultater: Dagens unge menn er svært opptatt av kvinnens nytelse under seksualakten. Spesielt føler han ansvar for at hun får orgasme. Den seksuelt aggressive mannen er med andre ord gammeldags, en levning uten draget på den moderne unge kvinnen. Hun er aktiv, eksperimenterende, initiativrik og tar ansvaret for å tilfredsstille sine egne seksuelle behov. Undersøkelsen viser at jentene i større grad enn gutter tar initiativet til den seksuelle debuten. Guttene velger å vise at de har fulgt med i timen og kan tilfredsstille sine partnere.

WOW, som Sissel Kyrkjebø sa. Eller, tenkte jeg det ikke? Tillat meg å sitere et brev til Dagbladets sexspalte ganske nylig. Avsender er nemlig en svært moderne ung mann. Han skrev: «Jeg vil alltid gi min partner den beste opplevelsen, og jeg eksperimenterer litt med G-punktet. Noen ganger treffer jeg, andre ikke. Har du fasit på hvordan jeg bør gå fram med a) fingrer, b) penis? Vet ca. hvor det ligger, 1 cm inn og opp eller noe. Og stemmer det med 1 kg trykk? Hvis det gjør det, hvordan vurderer jeg 1 kg trykk?» Nei, det er ikke lov å le. Her snakker vi ikke om noen aseksuell slappfisk. Her snakker vi om svigermors drøm. Særlig hvis svigermor er gammel nok til å huske subtile feministparoler fra 70-tallet som «Nei til tvangspuling» og «Vi vil ligge øverst». Resten er som kjent en stri strøm av TV-såper om utagerende single kvinner med multiorgasmer, vibrator og glidekrem i veska.

JEG VELGER

likevel en optimistisk innstilling til hvordan kommende generasjoner skal finne hverandre og kanskje også formere seg for å holde liv i folkepensjonen. I jubileumsutgaven av Nytt Norsk Tidsskrift lister nemlig Gro Hagemann, professor i moderne historie, opp feminismens triumfer med et upåklagelig humør. Fra å ligge nest nederst på statistikken over antallet lønnsarbeidende kvinner i OECD-landene i 1970, kom vi oss forbløffende raskt opp på sysselsettingstoppen, der verden ikke minst fikk øye på oss på grunn av utnevnelsen av verdens første likestillingsombud og Gros oppsiktsvekkende kvinneregjering i 1986. Lenge lærte vi at dette nok skulle straffe seg. Og mange er de som kan fortelle om feminismens tilbakeslag på mange fronter. Jeg akter på min side å lytte når samfunnsforskere kan påvise at nye generasjoner menn svarer på feminismens kritikk med å lete seg fram til G-punktet.

FULL SEIER,

hevder sosiologen Sveinung Sandberg, når unge menn ser det som en seksuell selvbekreftelse at partneren oppnår orgasme. Han har dybdeintervjuet både jenter og gutter og ser en tydelig utvikling mot en ny, attraktiv og mer likestilt maskulinitet som kommuniserer godt med frigjorte, velgende og selvstendige jenter. Resultatene kommer i neste nummer av Sosiologisk Tidsskrift, der den engelske sosiologen Jeffrey Weeks er sitert for å anlegge et passende perspektiv på saken: «As sex goes, so goes society.» Og jeg, som husker da jenter aldri måtte ligge med noen vi ikke elsket dypt og evig, nikker når forskeren finner at i dag er jentene mindre kjærlighetsopptatte når de forholder seg til sex.

DEN NYE maskuliniteten med vekt på gjensidighet bærer fortsatt med seg forventningene om mannens evige lyst og prestasjonsevne. Likevel distanserer den seg fra stereotypien om den seksuelt pågående mannen, den såkalte hegemoniske maskuliniteten, ved å knytte seg til positive og moderne verdier som frihet og likeverd. Sandberg bruker også betegnelsen «politisk korrekthet». Han viser til teorier om andre maskuliniteter. Homofile menn og arbeidsløse menn utfordrer også hegemoniet. Likevel er mennene som lever sammen med feminister eller likestilte kvinner, og som får sin tradisjonelle maskulinitet utfordret ved å måtte kompromisse med damene i hverdagen, av særlig interesse. Dette er moderne menn som viser at de kan takle det likestilte samfunnet med selvtilliten i behold.

MODERNE KVINNER

skriver nemlig følgende i Dagbladets sexspalte: «Jeg får bare såkalte G-punktorgasmer. Jeg kan få orgasme ved hjelp av vibrator. Det kan jeg klare på få minutter. Har aldri hatt det under samleie eller oralsex.» Nei, jeg svarer ikke at hun skal vente til det dukker opp en ung mann på hvit hest med dette tiltalende behovet for å gi henne en orgasme. Jeg sier bare at det alltid lønner seg å stelle pent med mor. Utallige undersøkelser viser det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media