Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oh, Dordi, oh!

OK, det er bare én Dordi. Men curling er blitt sporten for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PINEROLO (Dagbladet.no): Jeg var på plass i her i den olympiske curlinghallen flere timer før semifinale-start for å få med meg duften av det nyeste norske sportseventyret.

Det trekker en curlingvind over vinternasjonen vår, og det er ikke uten grunn at den drar med seg røyklukta fra sigarettene til Dordi Agathe Nordby; sportens ubestridte førstedame.

Dordi rekker ikke å ta noen drag i pausen i dagens semifinale, men ellers har hun et forbruk som ikke rimer med EM-gullene, VM-gullene og OL-medaljene fra den tida curling bare var en olymisk demonstrasjonsidrett.

Men curling rimer da heller ikke med resten av Torino-programmet.

JEG TROR ikke Dordi har lyst til så mye røykprat. Det har i hvert fall ikke jeg. Men for å skjønne hvorfor curling er blitt publikumsidrett, hører nok også tjuepakningene med.

I all sin dumhet er de linken over til publikum.

For dette er den olympiske idretten der alle synes de kan være med, og det er de:

• Forleden satte Dagbladet.no leserrekord for en enketsak da vi overførte herrekampen mellom Canada og USA direkte.

DORDI FOR ALLE: I dag møter vår curlingdronning Sverige i semifinalen. Foto: Hans Arne Vedlog
DORDI FOR ALLE: I dag møter vår curlingdronning Sverige i semifinalen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

På det meste klikket 34 000 lesere seg inn på artikkelen per time.

Og vi er ikke alene. Nettsteder og TV-kanaler verden rundt melder om seerrekorder fra kampene i Pinerolo.

MYE AV populariteten skyldes selvsagt spillets enkelthet. Gjennom hele konkurransen er det oversiktlig og spennende rundt boet.

Men sannsynligvis er det mer som fenger. For dette ser da ikke så vrient ut?

Mens prestasjonene fra den olympiske toppidretten mer og mer fjerner seg fra det publikum tror er mulig, står curlingen med sine hverdagslige, joviale utøvere tilsynelatende bom stille i utviklingen.

Slik var det kanskje ikke så tilfeldig at Dagbladet.no-leserne på samme dag som rekordkampen mellom Canada og USA, var nesten like interessert i reportasjen om den norske forskningsrapporten som viser at prestasjonspresset i gymtimene dreper idrettsgleden.

I DISSE OL-tider er curling blitt sporten også for dem som ikke har følt seg helt innenfor sportsbegrepet. For å si det med Øivind, Oslo, fra gjesteboka til curling.no:

- Dette er det mest severdige i hele sirkuset: Teknikk, psykologi og taktikk. Passer utmerket med en pils i kjøleskapet og noe å bite i ved siden av. Er i utgangspunket cricketfantast, men dette er ingen dårlig erstatning.

Eller med president Morten Tveit i Curlingforbundet som jeg pratet med da semifinaleplassen var klar:

- Skriv at vi trenger flere jenter. Kom som du er; i denne sporten kan du bli olympisk mester om du bare vil.

OG NÅ er det akkurat det de vil.

På curling.no er det lagt ut påmeldingsskjemaer for å bli med på moroa, og forbundsledelsen reiser landet rundt for å få i gang bygging av flere enn de nåværende fire spesialanleggene i Oslo, i Halden og på Oppdal. Det går an å spille curling på Lillehammer, i Trondheim og i Skien og snart er det klart i den nye Fosenhallen. Deretter kommer det hall i Bergen neste år.

På den måten omformes den gamle turistsporten fra høyfjellshotellene til en ny urban breddeidrett.

Men det blir garantert med en fortsatt høy Dordi-faktor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!