Oh-là-là - for noen regler

Franskmenn må til Belgia for å få valg-resultater.

VALGDAG: Her stemmer en kvinne ved det franske valget. Foto: Reuters/Eric Gaillard/Scanpix
VALGDAG: Her stemmer en kvinne ved det franske valget. Foto: Reuters/Eric Gaillard/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Resultater fra det franske presidentvalget blir først offentliggjort i Sveits og Belgia. Strenge regler hindrer franske medier å publisere valgdagsmålinger før stemmelokalene stenger klokka 20.

Rundt klokka 18.00 sendes resultatene fra de første valgdagsmålingene til meningsmålingsinstituttenes kunder:  Medier og de politiske partiene. Men først klokka 20, når valglokalene stenger, har franske medier lov til å offentligjøre resultatene. Brudd på reglene kan gi høye bøter, opp til 75 000 euro.

Uenige kandidater Men i år skaper reglene debatt. Både kandidatene og mediene er uenige.

- Vi kommer trolig til å publisere resultater klokka 18.30 om vi har sikre nok kilder på informasjonen, sier sjefredaktøren i avisa Libèration, Nicolas Demorand. Han er den eneste franske sjefredaktøren som åpent sier han vurderer å bryte de franske valgreglene.

Også presidentkandidatene er uenige. President og høyremannen Nicolas Sarkozy mener Frankrike av og til har utdaterte regler.

- Ærlig talt, det vil ikke sjokkere meg fordi verden nå er blitt en landsby, sier han og tenker på internett.

Utfordreren, sosialisten Francois Hollande sier han ikke er bekymret for at det kan påvirke resultatet.

- Men det kan svekke valgoppmøtet, sier favoritten i dagens presidentvalg.

Han støtter dagens strenge regelverk. Det gjør også norsk-franske Eva Joly fra De Grønne:

- Å offentligjøre målinger før valglokalene stenger, kan ha en utilbørlig påvirkning, sier hun.

Først i Belgia og Sveits Franskmenn må derfor gå til utenlandske medier for å få de første foreløpige resultatene fra sitt eget presidentvalg.

DAGBLADET I PARIS: Erik Aasheim dekker valget i Frankrike.
DAGBLADET I PARIS: Erik Aasheim dekker valget i Frankrike. Vis mer

Medier i de fransktalende delene av  Sveits og Belgia har nå kraftig rustet opp sine dataservere for å kunne ta i mot trafikken fra nysgjerrige franskmenn når de første resultatene legges ut.

- Vi publiserer de første valgdagsmålingene så raskt som mulig. Trolig rundt klokka 1830, sier sjefredaktøren i den sveitsiske avisen Le Temps, Michel Danthe og begrunner det slik overfor den franske avisen Le Jounal Du Dimanche:

- Denne informasjonen er allerede kjent for eliten. Vi driver ikke med klasse-delt nyhetsformidling. Det er ikke bra for demokratiet, sier sjefen for avisa med hovedkontor i Geneve.

CNN følger fransk lov Både den  belgiske tv-kanalen RTBF og sveitsiske RTS vil publisere valgdagsmåligene så fort de foreligger.

Franske myndigheter sier at de vil vurdere å straffeforfølge også utenlandske journalister som på befinner seg på fransk jord og som videreformidler resultater før klokka 20.

Det er heller ikke lov til å komme med denne type informasjon verken på Twitter eller Facebook.

Både amerikanske CNN og arabiske Al-Jazeera har derimot sagt de vil følge fransk lov: Ingen resultater før klokka 20.

FRANSKE VALGREGLER: Strenge regler hindrer franske medier å publisere valgdagsmålinger før stemmelokalene stenger klokka 20. Derfor må franskmenn til Belgia og Sveits for å få vite valgdagsmålingene. Her snakket president Nicolas Sarkozy med sin kone Carla Bruni-Sarkozy mens de plukker opp stemmesedler. Foto: Reuters/Eric Feferberg/Scanpix
FRANSKE VALGREGLER: Strenge regler hindrer franske medier å publisere valgdagsmålinger før stemmelokalene stenger klokka 20. Derfor må franskmenn til Belgia og Sveits for å få vite valgdagsmålingene. Her snakket president Nicolas Sarkozy med sin kone Carla Bruni-Sarkozy mens de plukker opp stemmesedler. Foto: Reuters/Eric Feferberg/Scanpix Vis mer