Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ohio er Clintons siste håp

- Jeg har jobbet med dette i 35 år, sier Hillary i appell til velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen går velgerne i Texas, Ohio, Rhode Island og Vermont til urnene.

Hos republikanerne er nominasjonsvalget i realiteten avgjort, John McCain har allerede sikret seg 1014 delegater og trenger bare 1191 for å sikre seg nominasjonen. Mike Huckabee holder fortsatt ut i valgkampen og har 257 delegater. Republikanerne slåss om 250 delegater i morgensdagens valg i de fire statene.

Hos demokratene derimot er ingenting avgjort. Men hvis hun ikke vinner i Texas eller Ohio er løpet kjørt for Hillary Clinton, som har tapt de 11 siste statene til Obama. Selv Bill Clinton har uttalt at valget i morgen er helt avgjørende.

I starten av valgkampen ledet Clinton klart i Texas, men nå er det dødt løp på meningsmålingene. I Ohio holder hun på en knapp ledelse.

- Jeg skal vinne Texas og Ohio. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å vinne dem. Og vi gjør det bra, sa Clinton i et intervju med 60 minutes.

Produserer bildeler og burgere

Ohio har en spesiell plass i de amerikanske valgene. Ingen har vunnet presidentvalget uten å vinne Ohio de siste 50 årene, melder CBS. Staten er storprodusent av både mat og industrivarer til amerikanerne. Alt fra bildeler og såper til hamburgere kommer fra den store staten midt i USA.

Hadde Ohio vært et land ville det vært den 25. største økonomien i verden. Men i løpet av de snart åtte årene som George Bush har vært president har staten mistet 200.000 arbeidsplasser og økonomien er svært viktig for velgerne.

GUTTA PÅ GØLVET: Presidentkandidat Hillary Clinton sier hun er den rette til å rette opp USAs økonomi. Her er hun på morgenbesøk på Chrysler Jeep- fabrikken i Toledo, Ohio der hun ønsket arbeiderne velkommen på jobb. Foto: Scanpix
GUTTA PÅ GØLVET: Presidentkandidat Hillary Clinton sier hun er den rette til å rette opp USAs økonomi. Her er hun på morgenbesøk på Chrysler Jeep- fabrikken i Toledo, Ohio der hun ønsket arbeiderne velkommen på jobb. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har jobbet med dette i 35 år. Jeg vet hva det betyr at vi har en president som står opp hver dag og bekymrer seg for hva som skjer i livene deres, med jobbene deres, med helsesystemet deres, med deres familier og deres framtid. Det er en slik president jeg skal være, sier Clinton til CNN.

Advarer om tøffe tider

Obama advarer velgerne om at det ikke vil bli enkelt.

- Jeg skal være ærlig med dere om utfordringene som vi møter. Å skape økonomisk vekst og jobber her i dette samfunent vil bli utfordrende. Det vil ikke bli lett, men jeg er optimistisk for alle byene i Ohio, sier Obama.

Clinton har kjørt hardt på de siste ukene med at Obama ikke vil takle utfordringene ved å bli USAs president.

- For noen mennesker handler dette valget om hva du føler, om taler. Vel, det er ikke det handler om for meg. Det handler om løsninger, sier Clinton.

Vil avslutte intern krig

370 demokratiske delegater står på spill i morgensdagens valg. De siste beregningene viser at en rekke av superdelegatene - partitopper og andre som ikke er direkte bundet av valgresultatene - har skiftet mening og nå støtter Obama.

Mange i det demokratiske partiet mener det er på tide å avslutte den interne kampen mellom Obama og Clinton, bli enig om én kandidat og starte den egentlige valgkampen - mot John McCain.

Men Clinton-leieren nekter å gi inntrykk av at slaget er tapt og forsøker å legge presset over på Obama.

- De bruker minst dobbelt så mye penger som oss i Ohio og Texas. Dersom de ikke klarer å vinne disse delstatene, er det et klart signal om at demokratene ønsker at vi skal fortsette, sier en av Clintons nærmeste rådgivere Howard Wolfson.

Den siste store testen er Pennsylvania i slutten av april. Dersom Clinton vinner overbevisende i morgen vil hun fortsatt ha støtte fra sin del av partiet. Men tiden er knapp, for flere av Hillarys superdelegater har byttet side. En av dem er John Lewis, som har heltestatus i den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

- Det er min plikt å uttrykke folkeviljen, sier Lewis, som er kongressrepresentant fra delstaten Georgia til CNN.

RIR VINNERBØLGEN: Barack Obama har vunnet i de 11 siste statene og har tatt igjen Clintons forsprang i Ohio og Texas.
STØTTER HILLARY: Denne mannen velger å stole på Hillarys erfaring framfor Obamas sjarm.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media