Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ohio er Kerrys siste sjanse

Advokatene er på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets valg har ikke forløpt uten dramatikk.

Advokatene inn

I Pennsylvania sluttet noen valg-pc'er å fungere, i New Jersey måtte et valglokale stenge på grunn av hvitt pulver som viste seg å være sukker, i Missouri måtte et valglokale holde åpent en time ekstra fordi valghjelperne ikke var på plass, og i Iowa var både tellemaskiner og personale så utslitte at de måtte utsette opptellingen litt. Men ingen av de inntrufne hendelsene gir grunnlag for å tro at valgresultatet kunne ha blitt annerledes.

I stedet har partenes advokater kastet øynene på vippestaten Ohio.

Valget er ikke endelig avgjort før de provisoriske stemmene er telt opp. De foreløpige stemmene er avgitt av personer der det har vært spørsmål om de har valgrett. Stemmen avgis når velgeren for eksempel ikke er registrert i velgermanntallet.

Allerede i dag tidlig satte advokatene til Bush seg på flyet til vippestaten. Der har de hundrevis av jurister og advokater på saken

Også demokratenes advokater konsentrerer seg om Ohio. Kerry har ifølge AP så mye som tusenvis av advokater i delstaten. Begge parter kan tenkes å gå til retten og kreve en ny gjennomgang av stemmene.

Bush-siden har allerede gått til retten og bedt om en garanti for at de skal få overvåke opptellingen av ekstrastemmene, sammen med demokratene, melder AP. De har også klaget på retningslinjene for opptelling av ekstrastemmer, til tross for at reglene er utstedt av en republikaner. I klagen heter det at reglene er 'vage, ufullstendige og utilstrekkelige'.

- Det er to spørsmål her, sier jusprofessor Spencer Overton ved George Washington-universitetet.

- Det ene er å utvikle felles standarder for å vurdere ekstrastemmene, det andre er hvor vide disse standardene skal være.

Ohio utroper presidenten

Det dreier seg om 150 000 foreløpige stemmer og 100 000 såkalte brevstemmer. Spørsmålet er om de 250 000 stemmene kan true forspranget til Bush.

- Vi tror at mange av disse stemmene vil gå til oss, sa Jennifer Palmieri, talskvinne for Kerry i Ohio, tidligere i formiddag.

- Vi tror at det er nok stemmer til å vinne staten. Disse stemmene må derfor telles før vi vet hvem som vant Ohio.

Valgapparatet til Bush er helt uenig.

- Det er helt desperat, sier Nicolle Devensih, kommunikasjonsdirektør for Bush og Cheney. Hun minner om at mange av stemmene forventes å være ugyldige. Devenish tror ikke opptellingen vil endre utfallet av valget.

Ekstrastemmene vil ikke være ferdig gjennomgått før i slutten av neste uke.

Til sammen fikk én million amerikanere ikke stemme på grunn av feil i listene da kampen sto mellom Bush og Gore i 2000. Ordningen er en direkte følge av det traumatiske 36-dager lange kaoset som oppsto i Florida.

<B>KERRYS SISTE SJANSE:</B> Ohio.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media