Masseskyting i Ohio

Ohio-skytteren drepte sin egen søster

Politiet har identifisert mannen som drepte ni personer i Dayton, Ohio i natt.

TRAGEDIE: Utenfor baren Ned Peppers i Dayton, Ohio tok drapsmannen ni liv på under ett minutt. Foto: Bryan Woolston / Reuters / NTB Scanpix
TRAGEDIE: Utenfor baren Ned Peppers i Dayton, Ohio tok drapsmannen ni liv på under ett minutt. Foto: Bryan Woolston / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Bare et halvt døgn etter gårsdagens massakre i El Paso ble et utelivsområde i Dayton, Ohio rammet av et nytt angrep natt til søndag.

Ni personer ble drept da en mann åpnet ild i et utelivsområde. Dette skjedde på under et minutt, før gjerningsmannen selv ble skutt og drept av politiet.

Politiet har identifisert den mistenkte som Connor Betts (24).

SKYTEEPISODEN I DAYTON: Politiet har identifisert mannen som drepte ni personer i Dayton, Ohio i natt. Video: CNN Vis mer

30 sekunder

Under en pressekonferanse klokka 22 norsk tid forteller politisjef Richard Biehl at politibetjenter som patruljerte området ved stengetid for utestedene hørte skudd og observerte en stor mengde mennesker løpe vekk.

- Politibetjentene nærmet seg skytingen umiddelbart. Innen omtrent 20 sekunder hadde de kontakt med mistenkte som aktivt skjøt og forsøkte å ta seg inn i et overfylt lokale.

Gjerningsmannen ble skutt av politiet innen omtrent 30 sekunder etter han avfyrte sine første skudd.

Det vises også fram videoklipp fra overvåkningskameraer. Blant annet vises et klipp hvor man kan høre en rekke skudd bli avfyrt i løpet av kort tid. Et annet klipp viser hvordan gjerningsmannen blir skutt av politiet, rett ved lokalet han forsøkte å nærme seg.

Politisjefen sier at det kunne vært mange flere ofre om han hadde klart å ta seg inn der. Det informeres også om at seks politibetjenter var involvert i skyteepisoden.

SKYTING I OHIO: Nikita og Tiffany inne på nattklubben da noen begynte å skyte utenfor. Video: CNN. Vis mer

Offentliggjorde navn på ofrene

Politiet har bekreftet at en av de drepte var gjerningsmannens egen søster, Megan Betts (22). Hun var den yngste av ofrene, i tillegg til å være en av de første.

De åtte andre drepte var tre kvinner og fem menn mellom 25 og 57 år. Familiene deres er varslet. Politiet har offentliggjort navnene til de drepte, som alle ble funnet samme sted:

  • Lois L. Oglesby, kvinne, 27
  • Megan K. Betts, kvinne, 22
  • Saeed Saleh, mann, 38
  • Derrick R. Fudge, mann, 57
  • Logan M. Turner, mann, 30
  • Nicholas P. Cumer, mann, 25
  • Thomas J. McNichols, mann, 25
  • Beatrice N. Warren-Curtis, kvinne, 36
  • Monica E. Brickhouse, kvinne, 39

27 personer er skadd - én kritisk - og 15 av disse har blitt skrevet ut fra sykehus, opplyste Dayton-ordfører Nan Whaley ved 18-tida norsk tid. De fleste av de skadde har skuddsår, men noen har også andre skader

- Samtidig som dette er en forferdelig trist dag for byen vår, er jeg imponert over den raske responstida til Dayton-politiet, som reddet bokstavelig talt hundrevis av liv, sa hun under en pressekonferanse.

SØRGER: Søndag samlet sørgende seg i Dayton, Ohio. Foto: John Minchillo / AP Photo / NTB Scanpix
SØRGER: Søndag samlet sørgende seg i Dayton, Ohio. Foto: John Minchillo / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Tungt bevæpnet

Skyteepisoden startet klokka 1.05 lokal tid, eller 5.05 norsk tid. Connor Betts var rustet for en større massakre - han hadde skuddsikker vest og en «AK-liknende rifle» med .223-kaliber ammunisjon, og flere magasiner i bakhånd, ifølge ordføreren.

Under en pressekonferanse kommer det også fram at gjerningsmannen skal ha hatt på en maske og hørselsbeskyttelse.

Da mannen først løsnet skudd utenfor baren Ned Peppers, var politiet allerede i umiddelbar nærhet. Det er ikke uvanlig - «vi har jevnlig politi i nærheten», skriver baren i en uttalelse på Facebook.

- Vi har ikke tall på antall skudd avfyrt, men det skal ha vært dusinvis av runder, sier Biehl søndag kveld.

Mannen bodde med sine foreldre i Bellbrook-området sørøst for sentrumskjernen, halvannen mil unna åstedet for massakren. Politiet og FBI ransaket huset søndag morgen lokal tid.

Politikilder har fortalt CNN at det er gjort funn av tekster i huset, som viser at Connor Betts var interessert i å drepe. Det er ikke funnet noe som indikerer at masseskytingen var rasistisk eller politisk motivert.

Da Connor Betts gikk på Bellbrook High School, skal han ha blitt suspendert for å forårsake en lockdown ved å skrive en «hit list» på toalettveggen, noe avtroppende rektor Chris Baker går langt i å bekrefte overfor lokale WHIO.

RANSAKTE: Politiet utenfor hjemmet til Connor Betts søndag. Foto: Julie Carr Smyth / AP Photo / NTB Scanpix
RANSAKTE: Politiet utenfor hjemmet til Connor Betts søndag. Foto: Julie Carr Smyth / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville ikke benektet den informasjonen, men jeg vil ikke bli involvert utover å gi bare den kommentaren, sa Baker.

Under en pressekonferanse søndag kveld vil ikke politisjefen kommentere denne lista.

Våknet av skuddene

Svenske Daniela Gladun bor i samme gate som massakren fant sted. Hun flyttet til byen for en måned siden, hvor hun bor med sin forlovede. Paret våknet av skuddene utenfor leiligheten, sier hun til Aftonbladet.

- Vi så skrikende og gråtende mennesker gjennom vinduet, alle løp overalt. Etterpå så vi mange politibetjenter; alt skjedde på bare noen minutter, forteller hun.

Paret skulle gifte seg samme søndag. Da de skulle kjøre ut, ble de stoppet av FBI-agenter som avhørte dem og sa at de ikke kunne dra tilbake på et døgn. Så ble de eskortert ut, skriver avisa.

- Det er skremmende at jeg hørte skuddene som tok ni liv. Det var faktisk fint å dra nå, sier hun til avisa.

Ohio-massakren var den 32. masseskytingen i USA i år, ifølge en New York Times-undersøkelse.