Omikron-smittet etter Louise-besøk:

«Oi, der var det mange!»

Sara (22) skulle bare ta seg en tur på byen. Kort tid etter fikk hun omikron. - Jeg fikk sjokk.

AKER BRYGGE: Sara (22) ble smittet av omikron etter besøk på Louise Restaurant & Bar. Thomas Tuft (48) filmet det trange dansegolvet. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Det var som å være tilbake før pandemien.

22 år gamle Sara forteller om den mye omtalte fredagen i november da det som etter hvert skulle vise seg å være verdens hittil største smitteutbrudd av omikronvarianten, fant sted.

I halv elleve-tida tar Sara og venninnegjengen turen til Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge - helt uvitende om at de skal være en del av noe som er i ferd med å bli verdens mest omtalte utested.

SMITTEFEST: Inne på Louise Restaurant & Bar fredag 26. november oppsto et stort smitteutbrudd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SMITTEFEST: Inne på Louise Restaurant & Bar fredag 26. november oppsto et stort smitteutbrudd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi følte vi gikk tilbake til en helt vanlig dag, sier Sara.

- Folk overalt

På vei inn på utestedet legger hun merke til at det var mye folk samlet, men pandemien var jo tross alt langt på vei til å gå over - trodde hun.

- «Oi, der var det mange», tenkte jeg.

Hun legger til at smittetrykket var så lavt i den perioden, og at det var den første byturen hennes på lang tid.

Inne på Louise var det som på de fleste utesteder. Høy musikk, folk i baren og mange mennesker på dansegolvet. Eller som Sara selv sier:

- Det er jo sånn det er på byen en fredagskveld. Mye kø og folk overalt.

Inne på Louise observerer hun mange pyntet i kjole og dress, og langbordene gjør at hun antar det er flere som har innledet julebordsesongen.

FORGREININGER: Omikronsmitten fra Louise har fått mange forgreininger, blant annet til Krødsherad, hvor Norefjell ligger. Dette utbruddet har igjen har ført til smitte i minst ti andre kommuner. Foto: Halvard Alvik / NTB
FORGREININGER: Omikronsmitten fra Louise har fått mange forgreininger, blant annet til Krødsherad, hvor Norefjell ligger. Dette utbruddet har igjen har ført til smitte i minst ti andre kommuner. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Sara tar turen hjem i 02-tida natt til lørdag, og først da hun våkner på lørdagen, begynner tankene å svirre.

- Det var utrolig mange der. Jeg skjønner hvorfor så mange ble smittet, sier hun.

Telefon endret alt

På søndag, to dager etter kvelden på Louise, begynner både Sara og venninna hennes å hoste. Begge tenker det er en lett forkjølelse, men dagen etter bestemmer de seg for å ta en PCR-test for sikkerhets skyld.

Mandag kveld får venninna hennes påvist corona, mens Saras test er negativ. Etter flere PCR-tester får Sara uka etter besøket på Louise positivt utslag på corona, men det stopper ikke der.

  • Venninna til Sara er kjent med at vi omtaler den positive coronatesten.

Beskjeden hun får fra smittesporingsteamet, er at det er mistanke om omikronsmitte. Testen blir sendt til sekvensering, og fire dager etterpå ringer telefonen: «Coronatesten din viser seg å være omikronvarianten.»

- Jeg fikk sjokk.

- Hvordan opplevde du å være smittet av omikron?

- Det var veldig milde symptomer. Det gikk ikke i særlig grad utover lungene mine. Man blir vant til å ikke bruke energi når man sitter inne så lenge, men ellers var jeg bare sliten og hadde vondt i hodet.

EIERNE: Brødrene Joppe og Markus Gjelseth driver Louise Restaurant & Bar - som huset verdens mest omtalte julebord. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Burde snudd i døra

Sara vet ikke sikkert om smitten kan spores tilbake til besøket på Louise, men mye kan tyde på at det var der hun ble smittet. Etter at solenergiselskapet Scatec holdt julebord i det samme lokalet den samme kvelden, er det hittil bekreftet 145 smittetilfeller blant alle deltakerne på julebordet.

Thomas Tuft (48) var i likhet med Sara på Louise 26. november. Tuft postet en video på Snapchat av feststemte mennesker som danser til «Mambo No. 5» på Louises dansegolv seint den skjebnesvangre kvelden.

«Koronatest neste», bemerker Tuft i videoen, og sikter til fraværet av coronaforsiktighet blant klientellet.

- Man måtte brøyte seg fram rundt dansegolvet, forteller han til Dagbladet. Han fortsetter:

- Jeg er skuffet over at jeg ikke fulgte magefølelsen og ikke gikk inn. Men etter ei flaske vin og noen øl er dømmekraften dårligere - vi burde snudd i døra.

48-åringen fra Sandefjord understreker at han og vennene som besøkte Louise, ikke var del av Scatec-julebordet, hvor smitten spredte seg i utgangspunktet.

ANGER: - Jeg er skuffet over at jeg ikke fulgte magefølelsen og ikke gikk inn, sier Thomas Tuft. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANGER: - Jeg er skuffet over at jeg ikke fulgte magefølelsen og ikke gikk inn, sier Thomas Tuft. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde teamdag i forkant, og jeg bodde på hotell i Oslo. Da vi gikk ut etterpå, valgte vi dessverre Louise. Vi var der fra halv tolv til halv to, og da vi gikk, var det fremdeles høy stemning, forteller Tuft.

Slapp smitte

48-åringen sier han ikke fikk inntrykk av at Louise hadde skilt julebordsgjestene fra det øvrige klientellet.

- Men det er ikke deres feil, det kunne skjedd også andre steder, sier Tuft.

Han understreker at det bare var området rundt dansegolvet han reagerte på.

- Der hvor det er sitteplasser, var det helt greit. Dersom dansegolvet ikke hadde vært åpent, og det hadde vært bordservering, ville det ikke vært noe problem. Men dette var jo før omikrontiltaktene, som kom altfor seint sier han.

Heldigvis ble verken han eller noen av vennene smittet - i motsetning til svært mange av de andre gjestene.

- Vi har sittet i karantene og tatt flere tester. Noen har nok vanskeligere for å bli smittet enn andre, datteren min har også vært smittet, uten at jeg ble det, konstaterer Tuft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer