- Oi! Det var en merkelig fugl

Nyoppdaget dinosaur ser ut som en kalkun med fire vinger.

«SKREKKALKUN:» Den nyoppdagede dinosauren er på størrelse med en kalkun, har fire vinger, en særdeles lang hale og kaster lys på hvordan dagens fugler - de eneste overlevende dinosaurene - ble til. Foto: AFP / Dinosaur Institute of the Natural History Museum of Los Angeles / S. Abramowicz / NTB Scanpix
«SKREKKALKUN:» Den nyoppdagede dinosauren er på størrelse med en kalkun, har fire vinger, en særdeles lang hale og kaster lys på hvordan dagens fugler - de eneste overlevende dinosaurene - ble til. Foto: AFP / Dinosaur Institute of the Natural History Museum of Los Angeles / S. Abramowicz / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste forskere er enige om at moderne fugler stammer fra dinosaurer, og at fjærkreene som flakser rundt oss i dag faktisk er «skrekkøgler» som overlevde masseutryddelsen for rundt 65 millioner år siden.

Spektakulære fossilfunn de siste tiåra viser hvordan de utviklet kompliserte fjær, vinger og luftherredømmet. En ny oppdagelse, gjort i det østlige Kina, viser en av de mer bisarre førsteskrittene på veien til flyvedyktighet.

- Se for deg en mellomstor kalkun med en veldig lang hale. Dersom en person så denne, ville reaksjonen vært:« Oi! Det var en merkelig fugl», sier paleontolog Alan Turner ved Stony Brook University i New York, en av flere forskere bak fossilfunnet.

Fire vinger og hale Dyret, døpt Changyuraptor yangi,  levde i krittida for 125 millioner år siden og anses for å være «en svært fugleliknende dinousar».

Den hadde ikke to vinger, som dagens fugler, men hele fire, ifølge studien publisert i tidsskriftet Nature Communications. Med fjærvekst på både for- og baklemmene kunne den trolig opppnå en form for glideflukt.

- Dyr som C. yangi greide sannsynligvis ikke å fly «motorisert» som dagens fugler, men de kunne flakse vingene. Det gjør at de kan ha greid å glidefly på en primitiv måte. Jeg liker å tenke på det slik: Om du dyttet dem ut av et tre, ville de falle ganske sakte, sier Turner.

Halen består av de lengste fjærene noensinne påvist på en dinosaur av denne typen. De er hele 30 centimeter lange, utgjør én tredjedel av kroppslengden og hadde trolig en viktig bremsende effekt når C. yangi skulle lande trygt på bakken.

- Det forklarer hvordan disse disse dyrene kunne begi seg ut på bevegelser i luften, til tross for den store størrelsen, sier Turner.

Isolert sex Fjærenes utviklingshistorie er en komplisert affære. Fossile funn viser at den opprinnelige funksjonen neppe var flyving, men faktorer som isolasjon mot omgivelse, kamuflasje og seksuell seleksjon (tenk påfugler som bruker pryden til å få seg noe).

Etter hvert ble fikk de også en stadig større rolle i bevegelse gjennom luften, en klar evolusjonsmessig fordel i kampen mot byttedyr og andre, konkurrerende arter.

Funnet av C. yangi, den største dinosauren så langt funnet av sin type, antyder at bl.a. glideflukt kan ha vært mer utbredt enn hittil trodd.

- Utformingen av kroppen viser at dette ikke var begrenset til små dyr, men også til stede hos de større, skriver forskerne i studien.

INGEN FLYVEMESTER: De vingekledde for- og baklemmene gjorde at C. yangi trolig greide å oppnå en form for glideflukt. Foto: Alan Turner et.al.
INGEN FLYVEMESTER: De vingekledde for- og baklemmene gjorde at C. yangi trolig greide å oppnå en form for glideflukt. Foto: Alan Turner et.al. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer