OIjetankeren synker

Oljetankeren Prestige, som har omkring 70.000 tonn olje om bord, brakk i dag tidlig i to utenfor kysten av Spania. Akterenden har sunket, og bauen er i ferd med å synke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den skadde oljetankeren Prestige ligger utenfor Spanias nordvestlige kyst. Tankeren var under bekvemmelighetsflagg fra Bahamas, og den greske kapteinen er nå fengslet.

Akterenden på tankeren har sunket og tar dermed med seg mye av oljelasten ned i havet. Bauen er i ferd med å synke.

Det sier en talsmann for det nederlandske redningsselskapet Smit Salvage til Reuters.

Brakk i to

En representant fra selvstyreregjeringen i Galicia, Arsenio Fernández de Mesa, bekreftet ovenfor den spanske nettavisa El Mundo at skipet brakk i to klokka 08.00 i dag.

- Akkurat nå flyter forparten av skipet fortsatt, men også det vil synke, sier Lars Walder, talsmann for bergingsselskapet SMIT til AP tidlig i ettermiddag.

Walder sier at det ikke kommer til å ta lang tid før hele skipet synker. Han opplyser at det er en sjanse for at oljetankene i båten kan holde seg intakt og synke til bunnen. Slik kan oljeskadene bli minst.

- Men det er ingenting mer vi kan gjøre nå, forsetter talsmannen.

Frykter miljøkatastrofe

Om tankene revner vil oljen kunne forårsake en alvorlig miljøkatastrofe i området.

Båten ble først skadet under en storm onsdag i forrige uke. Den fikk da en flenge i skroget på omkring 15 meter.

UTSATT KYST

Spanias nordvestkyst har blitt rammet av oljeulykker tidligere:

  • 12. mai 1976: Et spansk tankskip med 120.000 tonn råolje går på grunn nær La Coruña i regionen Galicia i det nordvestlige Spania. Nesten 100.000 tonn olje lekker ut.
  • 31.desember 1978: Et gresk tankskip med 200.000 tonn råolje får problemer i en storm utenfor Spanias nordvestkyst. Det blir slått hull i skroget og skipet tar fyr nær La Coruña. 34 av mannskapet på 37 omkommer, og nesten 50.000 tonn olje lekker ut i havet.
  • 3.desember 1992: Et gresk tankskip går på grunn nær La Coruña i en storm, brekker i to og slipper ut 70.000 tonn brenselsolje. Oljen flyter i land langs en 200 kilometer lang strekning av Galicia.

    (NTB)

Oljen begynte å lekke ut, og det har hele uka vært fryktet at dette kan føre til verdens til nå verste oljekatastrofe dersom skipet brekker.

Oljen om bord i «Prestige» er sterkt svovelholdig og regnes som meget giftig.

Før båten brakk hadde det dannet seg et stort oljeflak på nesten 1.200 kvadratkilometer. Spanske myndigheter mener dette flaket neppe vil drive i land, men miljøvernere tror ikke på de beroligende uttalelsene fra Madrid.

Et mindre flak hadde dannet seg bare rundt ti kilometer fra den spanske kysten.

Større enn Exxon

Tankeren brakk mens oljen skulle overføres til fem slepebåter, skriver El Mundo.

Arsenio Fernandez de Mesa sier han forventer at en stor del av oljen vil lekke ut. Dersom hele lasten renner ut, vil det være et dobbelt så stort utslipp som fra Exxon Valdez utenfor Alaska i 1989.

Fernandez de Mesa sier båten ligger i portugisisk farvann. Båten ligger drøye 200 kilometer utenfor Finisterre og 220 kilometer unna Corrubedo. Til El Mundo avkrefter imidlertid Augusto Ezequiel dette. Han snakker på vegne av Hydrografisk Institutt i Portugal. Ezequiel sier båten ligger 30 miles nord for den Portugiske frihandelssonen.

Krangler om oljesølet

Til nå er 4000 tonn olje lekket fra båten. Det er stort sett den Galisiske kysten helt nord vest i Spania som er blitt rammet av oljesøl så langt.

Noen timer før båten brakk hadde portugisiske myndigheter nektet tankbåten å nærme seg landets havner på grunn av faren for en økologisk katastrofe. Båten har ligget i limbo mellom spansk og portugisisk farvann. Spania åpner heller ikke sine havner for Prestige.

Optimismen snudd

I går jobbet et nederlandsk opprydningsselskap med å hindre den da 15 meter store flengen i båten i å bli større.

Siden vinden snudde så utsiktene gode ut i går. Myndighetene mente at oljekatastofen kunne være avverget.

Men nå lekker tankeren ut tykktfytende olje i de fruktbare fiskeområdene ved spanskekysten som er kjent for sine rike forekomster av skalldyr og blekksprut.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye olje som har lekket ut.

Les også:

Et skrik om hjelp.

Dagbladet.no følger saken.

<B>SKADDE FUGLER:</B> Allerede har dyrelivet ved spanskekysten blitt skadet. Her jobber redningspersonell med en oljetilsølet fugl.
REVNET I TO:</B> En av tidenes verste oljekatastrofer fryktes nå i Spania og Portugal. Prestige inneholder 70 000 tonn olje.
FORSØKER Å RYDDE OPP:</B> Hverken Spania eller Portugal vil åpne sine havner for den lekkende tankeren.