Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oj, det var et stort spørsmål

Mitt Romney, ikke helt sikker på hva slags president han vil bli, da Dagbladet.no spurte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORT MYERS/FLORIDA(Dagbladet.no): Dagen før dagen i Florida, er de største og mest pengesterke republikanske kandidatene på flyplassturné rundt om i delstaten for å sanke støtte.

Mitt Romney, som kjemper side om side med John McCain om seieren, strakk på beina en knapp times tid på flyplassen i Fort Myers i dag tidlig.

I et valgkampshow med usedvanlig streng regi, gjorde Romney seg raskt ferdig med talen, brukte laaang tid til å skrive autografer, tok seg tid til å synge God Bless America, før han sluset en og annen utvalgt tv-stasjon inn på enerom for separatintervjuer.

Vil helst snakke penger

På gangen etterpå ble det såvidt tid til å svare på spørsmål fra Dagbladet.no.

- Hva slags president vil du bli for omverdenen?

- Oj, det var et stort spørsmål. Det kan jeg ikke svare på her og nå. Det må jeg få tenke på, svarte Romney, og smilte sitt mest overbærende smil, før han forlot terminalen til PrivateSky Aviation.

For den tidligere guvernøren fra Massachusetts vil helst snakke om penger og folks lommebøker, ikke om verden.

Der hans argenste konkurrent, John McCain, har helt klare oppfatninger om krigen i Irak og Afghanistan og hvordan krigen mot terror skal vinnes, er Romney fiksert på å få børsgrafene til å peke oppover igjen.

Budskapet om at direktør Romney, som har en imponerende CV fra det private næringslivet, er den som kan snu de økonomiske nedgangstidene har blitt gjentatt gang på gang, fra valgkamparrangement til valgkamparrangement, den siste uka.

- Jeg reddet OL i Salt Lake City, jeg kan gjøre det samme igjen med dette landet. Vi trenger en direktør i Det hvite hus, sa Romney, og sa ordet skattelette sikkert ti ganger i løpet av den korte talen.

I løpet av den drøye uka som er gått siden McCain vant den viktige seieren i South Carolina, er det sistnevnte og Romney som seiler opp som de store kandidatene foran valget i Florida og framover mot Supertirsdag 5.februar

Der Romney har portrettert seg selv som direktøren, prøver McCain å framstå som øverstkommanderende.

På meningsmålinger svarer de flertallet av velgerne at økonomi er den viktigste saken for dem, mens Irak-krigen havner nede på tredje-fjerde plass. Det burde tale til Romneys fordel.

Derfor prøver McCain så godt han kan og sørge for at Irak-krigen holder seg på agendaen. Lørdag gikk han til frontalangrep på Romney.

Da hevdet plutselig McCain at Romney, i et intervju i april 2007 hadde gått inn for en hemmelig tilbaketrekkingsplan fra Irak.

En dødssynd blant republikanere. Bare Hillary Clinton og demokratene vil sette endelige datoer for tilbaketrekking.

Romney mente det var falske anklager som McCain-leiren kom med, og krevde en unnskyldning.

Det fikk han ikke. I stedet gikk McCain enda lengre i å fornærme sin argeste konkurrent ved å sammenligne han med Hillary Clinton.

- Hvis vi overgir oss og vifter med det hvite flagget, slik senator Clinton vil, og trekker oss slik guvernør Romney vil, da vil det blir kaos og folkemord, sa McCain.

På den siste meningsmålingen fra Zogby fikk både McCain og Romney 30 prosents oppslutning. Tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, har falt helt ned til fjerdeplass på meningsmålingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media