VESTFOLD-FLÅTT:  Dette smittebærende krypet er funnet i Stavern. Ikke om vinteren, men i juni. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix.
VESTFOLD-FLÅTT: Dette smittebærende krypet er funnet i Stavern. Ikke om vinteren, men i juni. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix.Vis mer

Oj, flåtten 11 ganger så aggressiv om vinteren ?

Spesialist i Stavanger trodde ikke på Folkehelseinstituttets tall. Og fikk svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Plutselig dukket det opp 11 ganger så høye registrerte forekomster av den flåttbårne infeksjonssykdommen borreliose midt på vinteren og våren, før høysesongen.

Overlege Dag Tveitnes ved Barneklinikken på Stavanger Universitetssykehus jobber tett med sykdommen og temaet, og følger Folkehelseinstituttets løpende MSIS-statistikk  over registrerte tilfeller.

Han varslet allerede i april Folkehelseinstituttet om en kraftig og uforklarlig økning i tallene i Rogaland i vinter, etter at Stavanger Aftenblad først omtalte saken.

Bare i Rogaland er det registrert 35 nye borreliose-tilfeller hittil i år, moit bare fem i samme periode i fjor.

I fylkene Rogaland, Akershus, Oslo, Vestfold og Østfold er det registrert 133 nye tilfeller av lymfe borreliose - definisjonen etter klassisk skolemedisin - mellom 1. januar og 26. mai i år. Mot bare 12 i de samme fylkene i samme tidsrom i fjor.

Og på landsbasis skal 198 pasienter ha blitt borreliose-syke i vinter og vår, mot 44 i samme periode i fjor.

Mandag slo han «flåttalarm» gjennom Oslo Legeforenings fagblad fagbladetjournalen.no.

- Kan ha infiltrert systemet
Tveitnes mente at økningen ikke er reell. Han lanserte en teori om at leger som behandler utenfor «anerkjente vitenskaplige metoder» kan ha infiltrert meldesystemet for borreliose.

- Jeg vet ikke, men vil bare ha et svar på hvordan dette henger sammen. Jeg kan ikke skjønne at det skal vært noe ekstraordinært med denne vinteren, utdyper Tveitnes overfor Dagbladet.

Tveitnes har tatt doktorgrad på flått som hovedårsak til hjernehinnebetennelse hos barn, og det er mange ting han ikke får til å rime så langt han kan lese «under» Folkehelseinstituttets nye borreliose-eksplosjon.

Den faglige ledelsen i Folkehelseinstituttet kastet seg over det merkelige tallmaterialet.

Det gir dårlig nytt for konspirasjonsteoretikere. Og godt nytt for de som frykter en aggressiv vinterflått.
- Ja, det er feil - Ja, dette er feil. En årsak er at landsdekkende laboratorium har rapportert slik prøveresultater for første gang. Og der har de kanskje ikke vært kjent med praksis. Det viktigste er likevel at vi har gjort feil her og lagt inn en masse data som burde stått på venteliste isteden, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsmedisin til Dagbladet.

En haug med laboratorierapporter er registrert som nye sykdomstilfeller uten at de er sammenholdt med legens vurdering av pasienten i etterkant.

- Når vi får ryddet opp der, kommer tallene til å bli veldig like årene før. Flere land ute i Europa har sluttet med slik statistikk fordi det er så mange faktorer at tallene ikke gir noen nytte. Men her har vi ingen andre planer enn å fortsette, sier avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet.

 UNDRET SEG - OG FIKK SVAR:  Overlege og flått-doktor Dag Tveitnes kunne ikke skjønne hvorfor flåtten plutselig skal ha blitt så aggressiv om vinteren. Foto: Stavanger Universitetssykehus.
UNDRET SEG - OG FIKK SVAR: Overlege og flått-doktor Dag Tveitnes kunne ikke skjønne hvorfor flåtten plutselig skal ha blitt så aggressiv om vinteren. Foto: Stavanger Universitetssykehus. Vis mer