Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oj, oj, oj. Der ble en del av taket revet av

Norske Erlend og organisasjonen Streetlight sørger for at rundt 80 barn og voksne får ly for supertyfonen Haiyan som har truffet Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Supertyfonen Haiyan sørget for umiddelbare ødeleggelser da den traff Filippinene fredag morgen lokal tid. Supertyfonen har samme styrke som en Kategori 5-orkan, som er den høyeste på Saffir-Simpson-skalaen.

- Oj, oj, oj Mydighetene på Filippinene har nå satt igang masseevakuering av mennesker i store deler av landet. Men på norskdrevne Streetlight i byen Tacloban i provinsen Leyte på Filippinene, må de vente på at stormens øye treffer rundt halv to norsk tid, natt til fredag.

- Jeg står og ser på stormen akkurat nå. Det er som en foss vannrett, og det er helt sinnsykt. Oj, oj, oj. Jeg må komme meg inn! sier Erlend Johansen til Dagbladet på en skurrete telefonlinje fra Tacloban.

Han forteller om massive skader på byggene de vanligvis befinner seg i.

- Vi er nå i en del av bygget som er laget av sement. Dette kommer sikkert til å vare i 2-3 timer til, og vi fokuserer nå på å berolige barna. Mange av dem vi jobber med har allerede traumer, så vi prøver å få dem til å sove seg gjennom dette, sier Johansen.

- Oj, oj, oj. Der ble en del av taket revet av, sier Johansen.

- Aldri opplevd liknende Styreleder Robert Hoven i Streetligh Norge forteller at de har kontroll over situasjonen.

- Situasjonen er kritisk, men under kontroll. Stormens øye passerer rett over Tacloban. De som er på Streetlight-senteret er evakuert til en betongbygning. Huset har betong på alle kanter, så det er så trygt som det blir, sier styreleder Robert Hoven i Streetlight Norge.

Om prosjektet:
• Startet i 2004.
• Gjør tre ting. 1. Inntakssenter: Et steg mellom gata og en familie. Har nå 25 barn som bor på inntakssenteret. 2. Et studiested hvor de underviser 100 barn. 3. Miniklinikk som gir medisinsk behandling til mennesker i slummen i Tacloban.

- Så lenge vi har vært engasjert der, så har det ikke vært en sånn type naturkatastorfe i Tacloban. Så det er ingen av de barnene på senteret i dag som har opplevd noe sånt. Vi prøver å være en trygg havn for disse barna, sier Hoven.

Stor fare Det kraftige uværet ventes å skape en naturkatastorfe, med en bredde på 600 meter og vindhastigheter opp til 315 kilometer i timen, skriver AccuWeather. Det er stor fare for både infrastruktur og menneskeliv.

Det er ventet at stormen også treffer Manila, før supertyfonen vil fortsette mot Sørkinahavet og eventuelt mot Vietnam.

- Dette er en katastrofe, sier seniormeteorolog Jon Erdman ved Wheather Channel.

SUPERTYFON: Supetyfonen Haiyan har truffet land i Filippinene. Foto: NOAA/Reuters/NTB Scanpix
SUPERTYFON: Supetyfonen Haiyan har truffet land i Filippinene. Foto: NOAA/Reuters/NTB Scanpix Vis mer