O'jul uten kjøpeglede

Det var lavere trafikk enn ventet på kjøpesentrene den første åpne søndagen i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er gjennomgangsmelodien i rapportene som nå kommer inn til Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Tall fra 20 større kjøpesentre over hele landet viser at omsetningsøkningen i forrige uke er svært beskjeden, bare 0,6 prosent høyere enn tilsvarende uke i fjor. Samtaler med en rekke senterledere viser at julehandelen ennå ikke har «tatt av». De fleste gir uttrykk for at de i beste fall håper på en julehandel på fjorårsnivå.

Dette bekrefter tendensene som Dagbladet beskrev i går. Norsk økonomi er kjøligere. Veksten har bremset opp og er noen steder snudd til nedgang.

Tall fra Statistisk sentralbyrå, som ble lagt fram i går, viser en nedgang i fastlandsøkonomien siste kvartal på 0,4 prosent. Prognosene for neste år tyder på lavere vekst enn vi har hatt i år.

Bryter vekstkurven

Den svake økningen av julesalget bryter radikalt med mønsteret fra tidligere i år. Kjøpesentrene hadde en vekst i forhold til fjoråret på hele 11 prosent fram til oktober. Men nå ser det ut som det er slutt på veksten.

Tre mulige forklaringer på fraværet av kjøpelyst trekkes fram:

  • Dårlig vær og følgelig liten julestemning.
  • Renteøkningen har hatt sin virkning.
  • At første søndagsåpning fant sted på første søndag i advent.Flere kjøpesentere melder at de ikke akter å holde åpent alle søndagene av bedriftsøkonomiske grunner.

På salgstoppen

Administrerende direktør Anne Grete Ellingsen i HSH mener tendensen taler for lavere rente.

- Med den avmatningen vi nå ser i det private forbruket ligger det til rette for en rentesenkning, sier Ellingsen.

Mens klær, sko og sportsutstyr trekker salgstallene ned, er det godt salg av dataspill. Det samme gjør Beatles' samle-CD, TV- og stereoutstyr (trolig på grunn av avgiftskutt), gull, ur og digitale kameraer.

Dagbladet besøkte i går CC Vest på Lysaker. Der var det ingen trengsel.

- Omsetningen i forrige uke var omtrent som tilsvarende uke i fjor. Jeg hadde forventet mer. Folk er ikke i julestemning. Jeg tror salget vil ta seg opp, sier senterleder Line Victoria Bergh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer