- Ok å si «pakkis», «svarting» og «sotrør»

NTNU har gransket rasismebeskyldninger mot trondheimspolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) har gransket påstandene om rasisme hos politiet  i Trondheim etter flere alvorlige beskyldninger.

Klokka 1300 i dag ble rapporten "Tillit på prøve» offentliggjort og presentert på politihuset i Trondheim, under en pressekonferanse om etikk, mangfold og etnisk diskriminering 

Rapporten viser at en av ti politi-ansatte mener det er ok å bruke ord som «pakkis» og «svarting».

- Kritikkverdig

NTNU har kartlagt holdninger til innvandrere hos politiet, og har sett på etikken. De har gjennomført en større spørreundersøkelse på politikammeret, og har i tillegg gjennomført dybdeintervjuer.

Undersøkelsen viser at de fleste tar avstand fra rasisme og negative holdninger til innvandrere. To av tre spurte mener at forholdet mellom politi og innvandrere er godt.

Tre av fire mener innvandrere er raske til å stemple politifolk som rasister, mens én av tre mener innvandrere er oversensitive og ikke aksepterer å bli tilsnakket.

Ifølge undersøkelsen har få innvandrere negative erfaringer med politiet. Men de som har det, uttrykker stor mistillit. Mange oppgir at de kjenner innvandrere som har negative erfaringer.

BESKYLDT FOR RASISME: Politiet i Trondheim granskes for rasismeanklager blant annet etter at Eugene Obiora døde. Her fra et fakkeltog i byen i september i fjor. Foto: SCANPIX
BESKYLDT FOR RASISME: Politiet i Trondheim granskes for rasismeanklager blant annet etter at Eugene Obiora døde. Her fra et fakkeltog i byen i september i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer


Flere av funnene er foruroligende:
«Et mindretall gir uttrykk for negative holdninger», kommer det fram i rapporten.

Videre: «Sju prosent mener at innvandrere representerer utrygghet.»

«Hver tiende politiansatt aksepterer bruk av ord som pakkis og svarting og sotrør.»

«15 prosent mener det finnes negative holdninger til innvandrere på sin egen arbeidsplass.»

Rapporten peker på at ingen av 500-600 ansatte hos trondheimspolitiet har innvandrerbakgrunn.

Vanskelig å ta opp problemer

Undersøkelsen viser også at en av fem i politiet ikke ville tatt det opp dersom det ble snakket negativt om innvandrere.

Mange finner det også vanskelig å ta opp problemer internt på arbeidsplassen.

- Ok å si «pakkis», «svarting» og «sotrør»

Undersøkelsen er gjort blant 367 ansatte i Sør-Trøndelag politidistrikt og utarbeidet av NTNU Samfunnsforskning under ledelse av Berit Berg. De spurte i undersøkelsen utgjør 70 prosent av alle ansatte i distriktet.

Berg konkluderer med at politiet i Trondheim har behov for holdningsskapende arbeid, opplæring og kompetanse.

- Vi tar hovedsignalene i undersøkelsen på alvor. Vi har en tøff jobb foran oss. La det være sagt:  Det er nulltoleranse mot rasisme og diskriminering ved politiet i Sør-Trøndelag. Det skal være tillat å si i fra når man merker holdniger som ikke er akseptable, sier politimester Per M. Marum på pressekonferansen. 

- Nå er det viktig at ord blir handling. Vi må jobbe på kort sikt og på lang sikt, sier politimesteren, og understreker at rekruttering av politi med innvandrerbakgrunn blir viktig framover.

Ifølge undersøkelsen har få innvandrere negative erfaringer med politiet. Men de som har det, uttrykker stor mistillit. Mange oppgir at de kjenner innvandrere som har negative erfaringer.


Rasistiske tegninger

Rapporten er bestilt av politiet etter at de har fått kraftig kritikk for håndteringen av flere saker.

I sommer ble avslørt tegninger med rasistisk innhold på veggen på politistasjonen.

Tegningene viste blant annet en hvit politimann oppi en gryte med svarte menn dansende rundt, og et leserinnlegg fra en avis som omhandler striden rundt Muhammed-tegningene i Danmark.

OMOD (Organisasjonen mot offentlig diskriminering) ba likestillings- og diskrimineringsombudet vurdere om politiet i Trondheim brøt straffeloven, men ombudet mente tegningene neppe var brudd på rasismeparagrafen.

Likestillings- og diskrimineringsombudet mente likevel tegningene var krenkende, og under gravde tilliten til politiet.

TV2s avsløring av tegningene kom etter beskyldninger om rasisme i den såkalte Obiora-saken, der Eugene Obiora ble lagt i bakken av politiet og døde i september i fjor.

I 1999 ble vaskehjelpen Sophia Baidoo tatt av trondheimspolitiet på jobb da alarmen gikk i bygget der hun jobbet. Her skal politiet ha kalt henne "Svarte Faen".

TILLIT PÅ PRØVE:</B> Politimester Per M. Marum i Trondheim, og NTNU-forsker Berit Berg presenterte rapporten om trondheimspolitiet.
<B>EUGENE OBIORA:</B> Døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Trondheim.