- Øk bistanden

Spredningen av Aids i Øst-Europa kan rasere hele demokratiet, frykter KrFU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om den enorme spredningen av Hiv og Aids i Øst-Europa. Det har fått Hordaland KrFU og fylkestingsrepresentant Filip Rygg til å reagere.

- Hiv og Aids-epidemien i Øst-Europa må nå gis høyeste prioritet fra norske styresmakters side. Vi forlanger klare signaler i den retning, skriver Rygg i en pressemelding.

Rygg mener bistandsmidlene Norge allerede gir til Øst-Europa står i fare for å være nytteløse om smittespredningen ikke stanses. Norge hjelper blant annet til med demokratiprosjekter som Rygg frykter kan raseres.

- Skal man lykkes med demokratiprosjektene må man stoppe spredningen av Aids, sier Rygg til Dagbladet.no.

Aids-beredskapen i Øst-Europa ligger ifølge FNs egne undersøkelser nærmest brakk. Mange av de tidligere sovjetstatene sliter også med økonomien. Derfor er utenlandsk bistand, i tillegg til nasjonalt fokus, livsviktig i kampen mot viruset.

- Vi må omprioritere bistandsmidlene til Øst-Europa litt, eventuelt må vi øke bistandsbudsjettet, sier Rygg.

- Målet er ikke å nedjustere andre prosjekter, men øke bistanden fra Norge til en prosent av bruttonasjonalprodukt. Det er jo også et løfte i Sem-erklæringen.

ENORM SPREDNING: Hiv og Aids sprer seg i rasende fart i øst-Europa. Flere byer i Russland har egne barnehjem for Hiv-smittede barn. Bildet er fra St. Petersburg.