«Ok» i journalen

Politiet var tydeligvis bekymret over Kristian Lensebakkens (19) tilstand, da han ble innbrakt til fyllearresten. Klokka 03.00 ble det konstatert at Lensebakken ikke pustet - men i arrestjournalen står det «ok» ved cellekontroll både klokka 03.30 og 04.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen døde i fyllearresten ved Hamar politistasjon 16. februar i år.

- Jeg vet det ble sagt til vaktsjefen at vedkommende burde sjekkes oftere, har en av politifolkene forklart Sefo. Vedkommende var med på å kjøre 19-åringen til politistasjonen.

Tre timer seinere ble det oppdaget at Lensebakken ikke pustet. Opplivningsforsøk var forgjeves.

Advokat John Arild Aasen, som representerer familien, har gjennomgått saksdokumentene og kommentert obduksjonsrapporten overfor Sefo. I arrestjournalen framgår det at Kristian ble sjekket hver halvtime, og at alt var ok.

Politiet oppdaget at han ikke pustet litt over kl. 03.00. Men i arrestjournalen står det at cella ble sjekket også kl. 03.30 og 04.00. Tidspunktene er også merket med «ok».

Nytt avhør

- Jeg har bedt Sefo om en forklaring på journalføringen, som tilsynelatende ikke kan stemme, sier Aasen. Han har også bedt om avhør av overlegen som erklærte 19-åringen for død.

Ifølge obduksjonsrapporten hadde Kristian en alkoholkonsentrasjon i blodet på 2,7 promille og 3,3 i urinen, da han døde. Det ble også funnet rester av narkotiske stoffer i blodet. Dødsårsaken antas å være en blandingsforgiftning av alkohol og narkotika.

I et Sefo-avhør beskriver et vitne Kristians tilstand - før politiet hentet ham - slik:

«To menn var nødt til å ta ham under hver arm og holde ham. Kristian kunne sette beina foran seg, men selv med hjelp var han på vei ned.

Grunnen til at vi ringte politiet, var at Kristian umulig kunne greie seg alene».

Preventiv effekt

Steinar Lensebakken håper sønnens dødsfall kan forhindre at slike tragiske hendelser skjer igjen:

- Det er behov for en regelendring, slik at alle som bringes til fyllearresten framstilles for en lege, sier han, og håper på flertall for dette i Stortinget.

Sefos innstilling til statsadvokaten er ventet om kort tid.

OVERBEVIST: Kristian Lensebakkens far, Steinar (t.v.), og advokat John Arild Aasen, er overbevist om at Sefo-etterforskningen vil føre til straffereaksjon mot tjenestemennene på Hamar politistasjon.