RANERE: En av ranerne ble skutt og drept av politiet under Södertälje-ranet. Foto: Leserbilde/Expressen
RANERE: En av ranerne ble skutt og drept av politiet under Södertälje-ranet. Foto: Leserbilde/ExpressenVis mer

«Ok, jeg kan få seks års fengsel. Men når jeg kommer ut har jeg 10 millioner kroner. Det er verdt det»

Forfatter Jens Lapidus om virkelighetens «Snabba Cash»-ranere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det begynte med verditransportran, sier forfatter Jens Lapidus, mannen bak de populære «Snabba Cash»-bøkene.

Fredag i forrige uke kom det et nytt eksempel på at det han har beskrevet i sine bøker ikke er langt fra virkeligheten i Stockholm og områdene rundt. En 26 år gammel mann ble skutt og drept av politiet, da han sammen med tre andre maskerte og håndverkerutkledde menn ranet en gullsmedbutikk i Södertälje, sør for Stockholm. Avisa Expressen kalte de bare «Snabba Cash-ranerne». Torsdag smalt det igjen, med to nye brutale ran, og skuddveksling mellom politi og ranere i Täby, nord for Stockholm.

- Ok, jeg kan få fengsel Lapidus, som også er advokat, er ikke overrasket.
 
- Det er mange som drømmer om å gjøre et stort kupp og å ende opp med lommene fulle av penger. Det er en holdning hos enkelte der de tenker: «Ok, jeg kan få seks års fengsel. Men når jeg kommer ut har jeg 10 millioner kroner. Det er verdt det», sier Lapidus til Dagbladet.

Han mener store deler av ransmiljøet kan spores tilbake til en rekke verditransportran for 10-15 år siden. Det samme gjør forfatter og journalist Lasse Wierup, som har skrevet bøkene «Svensk Maffia» og «Infiltratören», og følger det organsierte svenske ransmiljøet tett. Han mener det på 90- og 2000-tallet oppstod et eget raner-samfunnslag i Stockholm og forstedene rundt.

- På 90-tallet ble det populært blant mange kriminelle med verditransportran. Selskapene hadde lav sikkerhet og ranerne hadde god tilgang til innsideinformasjon, sier Wierup til Dagbladet.

- Det var så mange ran med så store verdier at det nærmest oppstod en egen klasse med ranere Stockholms-forstedene. Da de havnet i fengsel hadde de høy status og de inspirerte mange yngre. Den dårlige sikkerheten gjorde at mange, også helt vanlige gutter, ble lokket inn i den kriminelle bransjen, sier Wierup.

- Utover 2000-tallet ble sikkerheten på verditransportene bedre. Da begynte ranerne å angripe pengedepotene, sier han.

Mest utsatt Det skjer fortsatt bank- og pengedepootran. Men det er en annen virksomhet som nå er mest utsatt: Gullsmedbutikkene.

FORFATTER: Krimforfatter Jens Lapidus har tidligere tatt Dagbladet med gjennom sin roman «Snabba Cash» inn i en verden på Stureplan der penger bestemmer alt. 
Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
FORFATTER: Krimforfatter Jens Lapidus har tidligere tatt Dagbladet med gjennom sin roman «Snabba Cash» inn i en verden på Stureplan der penger bestemmer alt. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer

- De har dessverre ofte ekstremt lav sikkerhet og varene er lettomsettelige, sier Wierup.

I 2005 kartla Wierup omtrent 500 yrkeskriminelle. Omtrent halvparten hadde da majoritetsbakgrunn.

- Det som slo meg, var at mange av dem faktisk hadde jobb og var etablerte. Likevel valgte de å drive med kriminalitet ved siden av det. Jeg tror mange av dem rett og slett søker etter kick og action, sier Lasse Wierup.

Drømmer om «snabba cash» Mårten Tammiharju (35), en av Sveriges mest fryktede ranere, er pågrepet etter Tåby-ranet. Han knyttes til den kriminelle grupperingen Fucked For life, som har spesialisert seg på «smash and grab»-ran og tyverier. Wierup har tidligere snakket med flere av medlemmene i gjengen.

- De vil være framgangsrike, de drømmer om å komme over «snabba cash», gullkjeder og dyre biler. Men de sier det handler mye om livsstil også. De bor i forsteder hvor integreringen har vært dårlig. De nyter å lure samfunnet. Og de prøver å imponere andre kriminelle med spektakulære ran. Der er det en slags konkurranse mellom de ulike miljøene og mange unge gutter glorifiserer kriminelle, sier Wierup.

To av de mest omtalte sakene er det såkalte helikopterranet mot G4S? pengesentral og Arlanda-ranet, som er omtalt som «det perfekte kuppet». Pengene ble aldri funnet igjen.

- Pengene finnes nesten aldri etter de store ranene. Det skjedde verken etter Arlanda- eller helikopter-ranet, sier Jens Lapidus.
Risikofylt Han tror mange kriminelle forstår at det er mulig å tjene store penger på narkotikavirksomhet. Samtidig lar de seg friste av å forsøke risikofylte ran.

- Det henger litt sammen med strafferammene. Det er mye lavere straffer for ran enn narkotika-kriminalitet i Sverige. Og det er nok mange som synes det blir for mye jobb med narkotika. De vil heller gjøre et stort støt, sier han.

POLITIAKSJON: Handelsbanken i Näsbypark i Täby  ble ranet torsdag morgen. Ranerne skjøt mot politiet, som satte i gang en stor aksjon for å pågripe ranerne. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX / NTB scanpix
POLITIAKSJON: Handelsbanken i Näsbypark i Täby ble ranet torsdag morgen. Ranerne skjøt mot politiet, som satte i gang en stor aksjon for å pågripe ranerne. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX / NTB scanpix Vis mer

Lapidus mener en del av problemet skyldes økende forskjeller i det svenske samfunnet.

- I min første bok blir hovedpersonen kriminell fordi han drømmer om å bli en del av overklassen. Jeg tror ikke ranerne i Södertälje drømte om det. Men det er mange som ser ran og kriminalitet som en vei ut av utenforskapet. De kan ha hatt problemer med å komme seg fram i samfunnet. De kommer gjerne fra forstadene, har minoritetsbakgrunn, har kanskje hatt problemer på skolen. De ser et materielt nivå rundt seg i samfunnet som de også vil oppnå.