- Ok med mindre lønn

Erna Solberg godtar at folk jobber mer for mindre lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-lederen har ikke noe imot at folk jobber mer for mindre lønn så lenge fagforeningene selv er med på kuttene.

Erna Solberg har ikke noe imot at industrieier og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe tar til orde for at norske arbeidere må akseptere å arbeide mer for mindre lønn for å redde konkurranseutsatte arbeidsplasser.

- Så lenge fagforeningene er med på å forhandle fram lønnskutt, slik vi har sett i Hansa Borg Bryggerier og i SAS, så er det greit. Da er dette ingen sak for politikerne. Dette er helt og holdet opp til partene i arbeidslivet å løse, sier Solberg.

Ulltveit-Moe sier til NRK at det er «veldig bra» at ansatte ved Hansa Borg forrige uke frivillig kuttet lønna med 15 prosent. Han mener at de ansatte på denne måten sikrer sin arbeidsplass. Lønnskutt er eneste veien å gå for å holde på arbeidsplassene i konkurranseutsatt industri, mener den tidligere NHO-presidenten.

- Jeg ønsker å investere i Norge. Men jeg kan ikke gjøre det i den eksportkonkurrerende næringen med den utviklingen vi har på lønnssiden, sier Ulltveit-Moe. Han mener det viktigste er å øke arbeidstiden for dermed å minske kostnadene per time.

De tillitsvalgte er på sin side sterkt kritisk til Ulltveit-Moes uttalelser. Nestleder i LO, Finn Erik Thoresen, sier til NRK at Ulltveit-Moe fremstår som en gjerrigknark:

- Vi trenger oppfinnsomhet, entusiasme og visjoner, og det får vi ikke på denne måten, sier Thoresen.

YS-leder Randi Bjørgen er også svært betenkt:

- Skal jeg ta utsagnet på alvor, betyr det at også ledere bør gå ned i lønn. Ulltveit Moe sier dessuten indirekte at kunnskap og kompetanse er mindre viktig for norsk konkurranseevne. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at en av Norges største industrieiere har slike holdninger, sier Bjørgen.

(NTB)

<B>JERN-ERNA: Erna Solberg inviterte i dag pressen for å oppsummere vårsesjonen i regjeringa og på Stortinget.