- OK med puppevideo

Trafikkampanjen kostet 330 000 skattekroner. Se videoen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no omtalte i februar den danske trafikkampanjen «Speed Bandits», der hovedblikkfanget er toppløse jenter som står langs veien og holder opp fartsskilt for bilistene.

Videoen ble en kjempesuksess og spredte seg over hele verden, og ifølge Rådet for Større Færdselssikkerhed (RFSF), som står bak kampanjen, virket videoen etter sin hensikt - å få menn mellom 18 og 40 til å lette trykket på gasspedalen.

Sjokk og vantro

Men ikke alle har vært like begeistret over den statlige kampanjen; svenske trafikkmyndigheter reagerte med sjokk og vantro da filmen ble vist på et fellesmøte for de nordiske trafikksikkerhets-

organene, og Vegvesenet her hjemme slo fast at en slik kampanje «ikke er noe for oss».

Også i Danmark begynte tvilen å bre seg blant politikerne etter at Socialdemkraternes likestillingsordfører i Folketinget, Karen Hækkerup, samt flere kvinneorganisasjoner og andre feminister, stilte spørsmål ved om kampanjen var en passende måter å bruke skattepengene på, og mente den er kvinnediskriminerende.

Hækkerup mente filmen var «eksepsjonelt åndssvak» og framstilte danskene som «en flokk jubelidioter med jord i hodet».

- Skal man merkevarebygge Danmark i utlandet, synes jeg man skal velge å fokusere på andre ting enn at vi har jord i hodet, sa Hækkerup til Jydske Vestkysten i februar.

Hækkerup krevde at justisminister Lene Espersen fra Det Konservative Fokeparti og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen skulle svare for seg i Folketinget, blant annet om deres holdning til filmen og hvor mye den har kostet.

- Ikke noe problem

Nå foreligger svaret fra de to kvinnelige ministrene - og begge synes det er helt i orden at danske skattekroner har gått til prosjektet.

- Jeg har ikke noe problem med kampanjen så lenge den har en virkning, og har dermed heller ikke noe problem med at det brukes skattekroner på innsatsen, sier likestillingsminister Eva Kjer Hansen i sitt svar til Hækkerup.

Justisiminister Lene Espersen har rådført seg med RFSF og er like begeistret som Hansen, ikke minst fordi internettkampanjen har vært vesentlig billigere og mer effektiv enn tradisjonelle TV-kampanjer.

- Tatt i betraktning hvor mye nakne kvinnekropper eksponeres i det offentlige rom, vurderet RFSF at toppløse jenter i en god saks tjeneste ikke ville virke støtende, heter det i Espersens svar.

IKKE BEGEISTRET: Socialdemokraternes likestillingsordfører Karen Hækkerup mener puppevideoen er «eksepsjonelt åndssvak».
- IKKE PROBLEM: Likestillingsminister Eva Kjer Hansen har ikke noe imot med det danske trafikksikkerhetsrådets internettkampanje så lenge den virker.
- GOD SAK: Justisminister Lene Borgersen mener toppløse jenter ikke er noe problem så lenge saken er god.