UKJENT ÅRSAK: Åstedsgranskere arbeider på spreng for å finne årsaken til at flyet fra Turkish Airlines krasjlandet utenfor Amsterdam flyplass Schiphol på onsdag. Foto: SCANPIX/ANP PHOTO ADE JOHNSON
UKJENT ÅRSAK: Åstedsgranskere arbeider på spreng for å finne årsaken til at flyet fra Turkish Airlines krasjlandet utenfor Amsterdam flyplass Schiphol på onsdag. Foto: SCANPIX/ANP PHOTO ADE JOHNSONVis mer

«Ok, takk, sir»

Pilotens siste ord før flyet styrtet. Ingenting tydet på trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene har frigitt den siste radiokontakten Turkish Airlines flight 1951 hadde med flygelederne på Schiphol flyplass, minutter før flyet fra Istanbul gikk ned.

Samtalen var rolig og rutinemessig, og ingenting tydet på at flyet straks etter — 10.31 lokal tid — skulle gjennomgå en dødelig krasjlanding bare noen hundre meter fra rullebanen, skriver Timesonline.co.uk.

Ingen mayday
— Turkish 1951 stiger ned fra nivå 7-0, sier piloten, og opplyser dermed at han har begynt nedstigningen fra flygehøyden på 7000 fot.

— Turkish 1951, hallo. Gå ned til 4-0. Hastigheten er ok for ILS 1-8 høyre, svarer tårnet.

Flyet får her beskjed om å gå ned til 4000 fot, og følge instrumentlandingssystemet som skal lede dem ned på rullebane 18 høyre.

— Ok, takk, sir, svarer piloten.

Så blir det stille, og ingen hører mer fra flight 1951 med 135 personer om bord.

KNEKT HALE: Flyet delte seg i tre da det traff bakken. Vraket begynte ikke å brenne, noe som trolig reddet mange menneskeliv. Foto: SCANPIX/REUTERS/Police
KNEKT HALE: Flyet delte seg i tre da det traff bakken. Vraket begynte ikke å brenne, noe som trolig reddet mange menneskeliv. Foto: SCANPIX/REUTERS/Police Vis mer

I det dramatiske opptaket fra minuttene etter havariet går det opp for flygelederne at de har mistet et fly.

Fra USA og Tyrkia
Ni personer omkom — deriblant de tre pilotene — og 121 overlevende behandles for skader. Tilstanden til flere av dem betegnes som kritisk og alvorlig.

Ordfører Theo Weterings i Harlemmermeer sier at fem av de omkomne er tyrkiske og fire amerikanske.

SVART BOKS: Ferdskriveren er sendt til Frankrike for å analyseres. Det vil trolig ikke komme resultater derfra før over helga. Foto: Scanpix/AP Photo/ Bas Czerwinski
SVART BOKS: Ferdskriveren er sendt til Frankrike for å analyseres. Det vil trolig ikke komme resultater derfra før over helga. Foto: Scanpix/AP Photo/ Bas Czerwinski Vis mer

Tre av de amerikanske omkomne skal i tillegg ha arbeidet som ingeniører for Boeing — samme produsent som har laget 737-800-flyet som krasjet, melder AP.

Det som trolig bidro til å holde dødstallene lave er at flyet ikke begynte å brenne, da det traff bakken i forkant av rullebanen og ble delt i tre deler.

— Det kan skyldes av flyet traff et mykt jorde istedenfor en betongvei eller en landingsbane, der gnister ville økt risikoen for brann, sier Fred Sanders i den nederlandske sikkerhetsmyndigheten OVV ifølge NTB.

Nekter for feil
Årsaken til ulykken har vært gjenstand for en rekke spekulasjoner, men i går sa lederen for den nederlandske granskingskommisjonen, Pieter van Vollhoven, at det trolig var motorsvikt.

FEM TYRKERE, FIRE AMERIKANERE: Totalt ni personer omkom. Tre av dem jobbet for Boeing. (AP Photo/ Bas Czerwinski)
FEM TYRKERE, FIRE AMERIKANERE: Totalt ni personer omkom. Tre av dem jobbet for Boeing. (AP Photo/ Bas Czerwinski) Vis mer

Men hvordan begge motorene på et toppmoderne Boeing-fly kunne svikte under en rutinemessig innflyging i godt vær er så langt et mysterium.

Turkish Airlines fastholder at flyet var i god stand, selv om det bare dager før krasjen måtte repareres som følge av en alvorlig feil.

— Så fort piloten meldte om en feil i master caution-lyset, så ble maskinen tatt ut av drift og delen byttet 23. februar 2009. Flyet hadde åtte vellykkede landinger etter at delen ble byttet ut, sier flyselskapet i en uttalelse ifølge Timesonline.co.uk.

Stupte plutselig
Passasjerer om bord sier at innflygningen virket normal, og beskrivelsene støtter granskningskommisjonens teori om at det nærmest «falt loddrett» mot bakken.

- Plutselig stupte flyet. Det var som om det møtte turbulens. Flyets hale falt mot bakken. Det skled fra siden av motorveien og inn på et jorde, forteller en av de overlevende passasjerene, Kerem Üzel, ifølge BBC.

NEKTER FOR FEIL: Turkish Airlines sier flyet var i forskriftsmessig stand. Foto: Scanpix/REUTERS/Robin Lonkhuijsen
NEKTER FOR FEIL: Turkish Airlines sier flyet var i forskriftsmessig stand. Foto: Scanpix/REUTERS/Robin Lonkhuijsen Vis mer

Om bord flyet var det 60 nederlendere, 51 tyrkere, sju amerikanere, fire iranere, to syrere og én fra henholdsvis Tyskland, Bulgaria, Finland, Italia, Taiwan og Sudan, melder AFP.