Økende amerikansk misnøye mot Sharon

Kritikken preller av på statsminister Ariel Sharon, som holder døren åpen for nye flyangrep mot palestinerne. Men USA signaliserer misnøye med at Israel bruker amerikanskproduserte F-16 fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil gjøre alt som er nødvendig og bruke alt vi har for å beskytte israelske borgere, sa Sharon i et intervju med Israels største avis, Yedioth Ahronoth.

Han lar seg ikke affisere av massiv kritikk i israelske aviser. Selv den høyreorienterte Jerusalem Post hadde «Feil operasjon» som tittel på sin leder og kalte flyangrepene fredag et PR-kupp for Arafat.

Arabiske politikere og kommentatorer har kritisert USA for å godta at Israel bruker avanserte amerikanskproduserte våpen mot palestinerne.

Det vakte derfor oppsikt da visepresident Dick Cheney i TV-programmet «Meet the Press» søndag beklaget at Israel brukte F-16 fly mot palestinerne. Cheney var mild i formen, men henstillingen var ikke til å misforstå: Dette kunne vi godt vært foruten.

Saudi-Arabia

The New York Times kunne fredag fortelle at mannen som styrer Saudi-Arabia til daglig, kronprins Abdullah, nylig avslo en invitasjon om å besøke USA i juni, i protest mot USAs passivitet overfor Israel.

Saudiarabiske aviser gjenga meldingen søndag, et klart tegn på at den hadde godkjenning fra øverste hold.

- Amerikanernes og europeernes motvilje mot å gå i rette med Israels aggresjon gir ryggdekning til nye angrep, og med dagens israelske galskap kan de komme til å sette hele regionen i brann, skriver avisen al-Jazeera.

NYE DØDE: Konfliken i Midt-Østen krever stadig nye dødsorfre. Her er den 30 år gamle bonden Tayseer al-Ar'eer på vei til sin grav. Han ble drept av israelske styrker mens han arbeidet på markene. Foto: SCANPIX
NYE DØDE: Konfliken i Midt-Østen krever stadig nye dødsorfre. Her er den 30 år gamle bonden Tayseer al-Ar'eer på vei til sin grav. Han ble drept av israelske styrker mens han arbeidet på markene. Foto: SCANPIX Vis mer

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør, og visepresident Cheney har nære bånd til oljeindustrien. Bush-administrasjonen regnes for å være mer lydhør for oljeselskapene enn Clinton-administrasjonen var.

Stupid

Israelske aviskommentarer sier Sharon spilte rett i hendene på Arafat da han brukte flyvåpenet.

- Hi-tech sjargongen snakker om «smarte bomber». Bombene som ble droppet over Nablus og Ramallah var så stupide som det går an å bli. De var helt hensiktsløse. Tror noen at to F-16 fly over Vestbredden kan avskrekke islamske bombeaksjonister og de som sendte dem? spør Yedioth Ahronoth.

Avisens militærkorrespondent, Alex Fishman, sier flyangrepene signaliserer svakhet:

- Det ga inntrykk av å være en klassisk hevnoperasjon - øye for øye. Men hevn som policy vitner om svakhet og frustrasjon, skrev han på første side.

Til ansvar

Sharon ble valgt på sitt løfte om å gi igjen israelerne trygghet i hverdagen. Det motsatte har skjedd, påpeker kommentatorene.

- I løpet av åtte måneder har intifadaen beveget seg fra M-16 til F-16, skriver Hemi Shalev i Maariv, med et ordspill på et kjent automatvåpen og flytype.

Bombeflyene har langtfra beroliget, de har heller økt nervøsiteten og følelsen av at vi driver mot krig, heter det.

- Vi beveger oss stadig nærmere et punkt hvor det er for sent å snu, hvor spørsmålet om når krigen skal bryte ut er redusert til en taktisk beregning, skriver Sever Plotzker i Yediot Ahronot.

Maariv peker på ett umiddelbart resultat av bombingen. Dagen etter møttes utenriksministrene i Den arabiske liga i Kairo og de endte med å anbefale at araberlandene suspenderer de diplomatiske forbindelsene med Israel.

- Dette var et direkte resultat av bombingen, skriver Maariv.

(NTB)

NYE DØDE: Konfliken i Midt-Østen krever stadig nye dødsorfre. Her er den 30 år gamle bonden Tayseer al-Ar'eer på vei til sin grav. Han ble drept av israelske styrker mens han arbeidet på markene. Foto: SCANPIX