VOLDTATT: Forskning viser at mellom 30-50 prosent av overgrep mot mindreårige blir begått av andre mindreårige. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Sara Johannessen
VOLDTATT: Forskning viser at mellom 30-50 prosent av overgrep mot mindreårige blir begått av andre mindreårige. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Sara JohannessenVis mer

Økende antall henvendelser om voldtekt i Buskerud

Siden nyttår har 16 jenter i Buskerud kontaktet støttesenter og opplyst at de er blitt voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Siden nyttår har 14 jenter kontaktet Buskerudregionens incestsenter (Bris) og opplyst at de er blitt utsatt for voldtekt. Sju av disse skal være gruppevoldtekter, melder NRK.

Den yngste av disse jentene er 15 år. Totalt har 48 personer vært i kontakt med Bris i 2010 i forbindelse med overgrep.

- Dette er en kraftig økning fra året før. I 2009 hadde vi totalt 116 personer innom, forteller Risan.

Søndre Buskerud politidistrikt kan onsdag kveld ikke kommentere om noen av disse voldtektene er anmeldt.

- Mørketallene blir mer synligeRisan er svært bekymret for utviklingen, men tror ikke økningen av henvendelser nødvendigvis gjenspeiler at det har vært flere overgrep.

- Jeg tror vi har hatt store mørketall tidligere og at det er noen av disse mørketallene som nå blir synlige i flere henvendelser, sier Risan.

Den siste tiden har Bris brukt mye tid på å være på skoler og fortelle om overgrep blant mindreårige. Dette har trolig ført til at flere ofre har turt å ta bladet fra munnen, mener Risan.

- Hatt voldelig oppvekstOgså psykologspesialist Helle Kleive mener det er store mørketall når det gjelder mindreårige som forgriper seg seksuelt. Kleive er leder ved spesialenheten V27, som jobber opp mot ungdom under 18 år som har forgrepet seg seksuelt på andre mindreårige.

Forskning viser at mellom 30-50 prosent av overgrep mot mindreårige blir begått av andre mindreårige.

- Det er få likhetstrekk mellom de unge overgriperne, men det vi ser igjen er at mange av overgriperne har hatt en oppvekst med vold og omsorgssvikt. Noen har trolig også blitt utsatt for overgrep selv.

- Når jevnaldrene voldtar hverandre, kan ofte alkohol være involvert. Når det er en aldersforskjell, handler det oftere om tvang og lokking. Noen er bare naive, og på feil sted til feil tid, forklarer Kleive.

Gruppevoldtekt mer vanligHun sier gruppevoldtekt tidligere har vært uvanlig i Norge:

- Det er lettere å bli revet med i gruppe, og det er mange som gjør dumme ting på grunn av gruppepress. De tør ikke si ifra, og går med på noe de ellers ikke ville vært med på. Dette er bare en forklaring, ingen unnskylding, man må selv ta ansvar for hva man gjør, forklarer hun.

- Gruppevoldtekt er svært uvanlig i Norge, vi hører i alle fall sjeldent om det. Men her kan det også store mørketall.Kleive mener en politianmeldelse vil hindre at mindreårige forgripere gjentar handlingen:

- Det viktigste er å få anmeldt en voldtekt, og få politiet til å etterforske det. En politianmeldelse og en tydelig offentlig korreksjon vil trolig stoppe mange. De som fortsetter er da de som sliter mest og som trenger behandling, sier Kleive til Dagbladet.