Russlands invasjon av Ukraina:

Økende misnøye: - Frustrasjon

Noen nektet å klappe. Andre møtte ikke opp. Da Volodymyr Zelenskyj talte til Kongressen, ble amerikansk misnøye satt på utstilling.

TALTE: I sin første tur utenlands siden Russlands invasjon, talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Kongressen i USAs hovedstad torsdag. Foto: AFP / NTB
TALTE: I sin første tur utenlands siden Russlands invasjon, talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Kongressen i USAs hovedstad torsdag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk av talerstolen i den amerikanske kongressen natt til torsdag norsk tid, ble han møtt med stående applaus.

Men hyllesten Zelenskyj fikk av Kongressen, var ikke unison.

I protest mot USAs massive økonomiske til Ukraina, nektet en håndfull republikanske folkevalgte å reise seg for å applaudere den ukrainske presidenten, skriver den amerikanske politiske nettavisa The Hill.

Antallet republikanske politikere som ikke engang møtte opp for å overvære Zelenskyjs tale, var enda større.

- Når ytterflankene på begge sidene av amerikansk politikk uttrykker frustrasjon, så er det bekymringsfullt. Bare den ukrainske kampviljen overgår viktigheten av USAs storstilte støtte, sier USA-kjenner Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Forsvarets høgskole.

STÅENDE APPLAUS: Onsdag 21. desember talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til den amerikanske kongressen under hans besøk i Washington, D.C. VIdeo: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer

86 av 213 møtte opp

Siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, har USA bevilget nesten 100 milliarder dollar i militær, økonomisk og humanitær støtte til Ukraina.

Det gjør USA til Ukrainas største, og viktigste, støttespiller.

I takt med bevilgningene har enkelte politikere på både høyre- og venstresida i amerikansk politikk, kritisert pengebruken og anklaget den for å være for stor og for skjødesløs.

Den misnøyen ble satt på utstilling natt til torsdag.

Bare 86 av 213 republikanske folkevalgte i Representantenes hus, møtte opp for å lytte til Zelenskyjs tale, ifølge The Hill.

Også en rekke profilerte republikanske senatorer, deriblant Ted Cruz og Josh Hawley, valgte å stå over talen.

Tidligere i høst gikk også en rekke demokrater ut mot president Joe Bidens håndtering av Ukraina-krigen. Kritikken ble framført i et åpent brev.

KLAR: USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllet hverandre og langet ut mot Russlands president Vladimir Putin under en felles pressekonferanse onsdag kveld. Video: Reuters. Vis mer

- Bred og kraftfull støtte

Likevel tror USA-kjenner Romarheim at USAs storstilte støtte til Ukraina, «kommer til å vedvare en god stund».

- Du vil ikke finne mange eksempler på at Kongressen faktisk har klart å trekke økonomisk støtte fra et sikkerhetspolitisk prosjekt som Det hvite hus har forpliktet seg til ubetinget. Det skjer så å si ikke, sier Romarheim.

Romarheim får støtte fra USA-eksperten Hilmar Mjelde, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet.

- Det er fortsatt bred og kraftfull støtte til Ukraina i både Kongressen og Det hvite hus, og jeg ser egentlig ikke tegn til at dette er i endring, sier Mjelde.

Støtte til Ukraina er en av få politiske saker det er stor tverrpolitisk enighet om i Kongressen.

- Den republikanske partiledelsen og topprepublikanerne i de to forsvarskomiteene i Kongressen, er sterkt pro-militæret og pro-Ukraina. Det er den mest hardbarkede Trump-fløyen som motsetter seg mer Ukraina-støtte, i alle fall i dagens omfang. Men disse er i klart mindretall, og har en generell, nihilistisk «riv-ned-alt»-holdning. Mye av det de gjør er rent performativt, sier Mjelde.

Demokratene som i høst gikk ut mot Bidens Ukraina-håndtering, fikk massiv kritikk, og valgte å trekke det åpne brevet tilbake. Også Biden gikk ut mot sine partifeller.

- Biden skjøt det ned som småspurver med kanon, sier Romarheim.

LEVERANSE: USA planlegger å sende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Årets viktigste julegave, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Vis mer

- Lang vei å gå

Selv når Republikanerne overtar flertallet i Representantenes hus 3. januar, vil Ukraina neppe bli skadelidende av den grunn.

- Vi går fra nær unison og massiv støtte, til klart flertall for fortsatt støtte, sier Romarheim.

Han forteller at Senatet har større «reell innflytelse» over amerikansk utenrikspolitikk. Her har Demokratene flertall, og støtte fra Republikanernes leder Mitch McConnell i Ukraina-saken.

- Har du McConnell og det republikanske etablissementet på din side, så er dette egentlig under kontroll. Krigsopposisjonen er i vekst, men den har en innmari lang vei å gå, sier Romarheim.

Skulle Kongressens støtte plutselig falle bort, kan Biden likevel ta en rekke grep for å sikre Ukraina fortsatt støtte.

- Det hvite hus klarer å spa opp veier rundt Kongressens trusler i mange tilfeller. Da Trump ikke fikk penger til å bygge sin mur, så gjorde han det likevel gjennom andre budsjetter. Det er ingen felt der Det hvite hus får større albuerom enn i det internasjonale, sier Romarheim.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer