Økende misnøye i Afghanistan

Misnøyen med det beinharde Taliban-regimet øker blant vanlige folk i Afghanistan, sier Kirkens Nødhjelp-arbeideren Torill Borud som akkurat er kommet hjem fra landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stadig flere føler at den sikkerheten som Taliban gir, er dyrkjøpt, forteller Borud. Hun er til daglig stasjonert i hovedstaden Kabul, og har fulgt utviklingen i Afghanistan på nært hold det siste året. De mange påbud og regler som er innført vekker harme blant innbyggerne, særlig i byene. Her har kvinner tidligere fått både utdanning og jobb. Dette er nå forbudt, og tilgangen på helsetjenester er betydelig redusert.

I det siste har situasjonen tilspisset seg. En rekke hjelpeorganisasjoner er blitt tvunget til å avbryte sitt arbeid, noe som rammer den fattige og krigstrette befolkningen hardt.

Katastrofalt

Flere organisasjoner har fått beskjed om å forlate landet, andre har selv nedlagt arbeidet i protest mot ordren fra Taliban om å flytte inn i forfalne og ubrukelige bygninger. Også FN, som ikke er omfattet av Talibans påbud, har innstilt all hjelp med unntak av det mest livsnødvendige.

- Den internasjonale bistanden er bokstavelig talt livsviktig for mange afghanere, sier Borud.

Nedleggelsen av hjelpearbeidet fører til at deler av infrastrukturen raskt bryter sammen. For eksempel mistet deler av Kabul drikkevannet bare 24 timer etter at hjelpen ble stanset.

Det samme skjer nå med brødutdelingen til fattige i hovedstaden, forteller Borud. Organisasjonen som hadde ansvaret for å organisere brødutdelingen på vegne av Verdens matvareprogram har fått reisepass, og dermed sitter de fattigste tilbake uten brød. Funksjonshemmede og enker med småbarnsfamilier er særlig hardt rammet.

KN ikke berørt

Kirkens Nødhjelp (KN) er en av få organisasjoner som ikke har blitt pålagt å flytte eller forlate landet. Torill Borud har ingen klar formening om hva dette skyldes, men hevder at organisasjonen har opptrådt på en åpen måte overfor Taliban. En medvirkende årsak kan være at KN jobber gjennom afghanske samarbeidspartnere.

- Vår holdning har vært aksepterende, men avventende, sier Borud.

Taliban har nå nedsatt en kommisjon som skal avgjøre hvilke bistandsorganisasjoner som får bli og hvilke som må reise. FN har på sin side gitt Taliban frist til 31. august med å legge fram sitt syn på de utenlandske organisasjonene, kvinner og utdanning. Dette er et forsøk på å presse myndighetene i Kabul til innrømmelser.

- Det er på tide, sier Borud. Hun er enig i kritikken om at FN hittil har vært for ettergivende overfor Taliban.

(NTB)