Økende mistillit mot SAS-styret

Freden SAS-styret forsøkte å kjøpe seg da de i går åpnet for uavhengig gransking av Maersk-skandalen, kan bli kortvarig. Særlig i Danmark vokser kritikken mot SAS-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror SAS-styret blir dømt som tåper. Det kan nesten ikke bli noen annen konklusjon, sier Venstres samferdselspolitiske talsmann, Svend Heiselberg om den kommende granskingen.

Også Sosialistisk Folkepartis fremste samferdselspolitiker, Margrete Auken, gir SAS-ledelsen det glatte lag:

- Jeg har ikke den minste tillit til det styret. Med mitt kjennskap til saken har jeg vanskelig for å se hvordan et slikt styre kan brukes.

Brevet fra Stenberg

Den 21. juni i fjor sendte daværende SAS-sjef Jan Stenberg en faks til sitt eget styre om razziaen EU-kommisjonen hadde gjennomført på SAS' kontorer i Stockholm og København.

«Til deres orientering meddeles at SAS-kontorene i Stockholm og København den 15.juni ble utsatt for et såkalt grynings-raid (razzia) fra EU-kommisjonens konkurransedirektorat.», startet Stenberg brevet med.

Videre heter det i faksen som nyhetsbyrået Ritzau har offentliggjort, at «Det er åpenbart at EU-kommisjonen søker bekreftelser på mistankene om at partene har forsøkt å bli enige om markedsoppdelinger og regulering av prisspørsmål».

Stenberg forsetter med å advare om hva EU-kommisjonen kan finne i dokumentasjonen de har tatt med seg:

«Det er sannsynlig at det i den dokumentasjonen som EU-kommisjonen nå har fått tak i, finnes formuleringer som mulig kan bekrefte kommisjonens mistanker.»

Alarmklokker

Sosialistisk Folkepartis Margrete Auken sier at faksen beviser at SAS-styret har «sovet i timen».

- Hvis ikke disse formuleringene skulle ha fått alarmklokkene til å ringe, hva skulle så? spør hun.

Også Venstre-politiker Svend Heiselberg sier han har vanskelig for å se at SAS-styret skal kunne slippe helskinnet fra granskingen etter at faksen fra Stenberg nå er offentlig kjent.

- Det lyder helt fantastisk at styremedlemmer ikke spekuler over bakgrunnen for faksen, sier han.

Dansk Folkeparti slutter seg også til kritikken.

- Det ser ikke ut til at styret har levd opp til sitt ansvar når de ikke har reagert på faksen, sier Kristian Thulesen Dahl som er gruppeleder for Dansk Folkeparti.

(NTB)